Kada je vrijeme za prvi osmijeh?

Foto: Shutterstock

PRVI osmijeh jedan je od onih trenutaka roditeljstva koji se zauvijek pamte.  Kada je vrijeme da se dijete prvi puta nasmije često muči nove roditelje. Znaš li da se prvi bebini osmjesi dogode već u trbuhu? Da, beba se smije i prije nego li je rođena. Tada se radi o refleksnom osmijehu, a ne emocionalnoj reakciji na okolinu.

Prvi bebin osmijeh mnogo govori o razvoju. Kada se beba prvi puta nasmije znači da joj je vid znatno poboljšan od rođenja i u stanju je prepoznati tvoje lice. Bebin mozak i živčani sustav tada su dovoljno zreli da više nema refleksnih osmjeha, a beba postaje svjesna da njezin osmijeh potiče povezivanje s ljudima. Osmijehom će tako od sada do kraja života izražavati zadovoljstvo, uzbuđenje i sreću.

Refleksan osmijeh nestaje najkasnije kada je beba stara oko 2 mjeseca, a prvi pravi osmijeh možete očekivati između 6. i 12. tjedna života.

Ako još iščekuješ prvi osmijeh donosimo ti načine kako možeš potaknuti bebu na osmijeh:

Razgovaraj s bebom.

Uspostavljajte kontakt očima kada pričate.

Smiješite se djetetu često.

Smiješne grimase, oponašanje glasanja životinja ili puhanje na djetetov trbuščić može potaknuti smijeh, ali s ovim radnjama nemojte pretjerati.

S vremenom će bebin osmijeh biti popraćen i zvukom smijanja, pa tako do 5. mjeseca života možete očekivati i smijeh popraćen pravim hihotanjem. Izostanak bebinog osmijeha ne znači nužno da nešto nije u redu ili da je beba nesretna. Bebe vrlo često doživljavaju skokove u razvoju sa par tjedana odstupanja, tako da nema razloga za zabrinutost. Ako se vaša beba ne nasmiješi do navršenog 3. mjeseca, tada to spomenite pedijatru.

Pročitajte više