Kako lego kocke održavati čistima?

Foto: Shutterstock

SITNE igračke obično izazivaju živčane slomove kod mama. Uvijek se lako zavuku pod kauč, pa završe u usisavaču, vrlo je bolno kada ih nagazite u žurbi, a najgore su kada ih treba dezinficirati. Lego kockice igračke su koje uvijek završe na podu, sa prašinom i prljavštinom i ukoliko se redovito i temeljito ne čiste mogu biti pravi izvor zaraze. Naravno, jednako važno ih je dezinficirati prije prve upotrebe. S obzirom da su lego kockice svevremenska igračka, moguće je da ih dijete naslijedi od prethodnih generacija. Čuvanje na tavanu također zahtijeva temeljitu dezinfekciju prije nego kockice dospiju djetetu u ruke.

Pjenušava kupka za lego kocke
U velikoj posudi pripremite vrelu pjenušavu kupku za kockice i ubacite ih unutra. Pustite da odstoje neko vrijeme, kada se voda lagano ohladi, frotirnom krpicom ili malenom četkicom dobro istrljajte kockice. Isperite ih dva puta, raširite na ručnik i ostavite da se osuše. Ukoliko je potrebno brzo sušenje jer je dijete nestrpljivo poslužite se sušilom za kosu, samo pazite da zrak iz sušila nije previše vruć kako ne bi rastopio kockice.

Lego kocke u perilici posuđa
Ovo je najjednostavniji način čišćenja lego kocki. Dovoljno je „legiće“ ubaciti u mrežastu vrećicu i ubaciti na gornju policu perilice za pranje posuđa. Bitno je voditi računa da temperatura izabranog programa pranja nije previsoka za lego kockice. Najbolje je uključiti program sa najnižom temperaturom. Ukoliko nakon završenog pranja i sušenje ostane vode u „legićima“ raširite ih na ručnik i ostavite da se osuše.

Čišćenje gumicom za brisanje
Često se na lego kockicama, osobito onima svjetlije boje mogu primijetiti ljepljivi tragovi. Nastaju zbog nakupljanja prašine na kockicama i nalikuju na mastan trag. Najbrži način za ukloniti ove mrlje sa kocki je da ih skinete gumicom za brisanje. Jednostavno i gotovo u tren oka!

Pročitajte više