Kako nagovoriti dijete da nosi naočale?

Foto: Shutterstock 

NAOČALE pomažu djetetu da razvije normalan vid kako raste. Ponekad i jako mala djeca trebaju naočale. Nagovoriti dijete da ih nosi u većini slučajeva nije teško, jednom kada dijete shvati koliko bolje vidi s naočalama. Ali ako je vaše dijete od onih kojima naočale nisu najdraža stvar na svijet, evo nekoliko koraka kako da ga nagovorite da ih ipak nosi.

 
Korak 1
 
Neka naočale budu podešene prema djetetu tako da mu budu ugodne za nositi. Okviri bi trebali biti ugodni za oči, uši i nos. Dječje oči trebaju biti centrirane u lećama. Kupite okvire koji taj trenutak odgovaraju djetetu, umjesto da kupite prevelike i čekate da ih dijete izraste. 
 
Korak 2
 
Usmjerite pozornost djeteta na druge članove obitelji koji nose naočale. Ako vi ili vaš suprug nosite naočale, to može pomoći djetetu koje će htjeti izgledati kao mama ili tata dok nosi naočale.
 
Korak 3
 
Nabrojite sve likove iz crtića koje vaše dijete voli, a koji nose naočale. Čitajte mu priče koje imaju slike djece ili likova koji nose naočale. Vaše će dijete lakše zavoljeti naočale ako se može poistovjetiti s nekim tko ih nosi.
 
Korak 4
 
U početku neka dijete samo kratko nosi naočale. Ako ih samo skine, pričekajte malo prije nego mu ih ponovno stavite. Djeca će najčešće bez pogovora nositi naočale kada su odmorna i dobro raspoložena. Nagradite dijete svaki put kada uspije nositi naočale određeni period.
 
Korak 5
 
Držite naočale na mjestu s elastičnom trakom iza djetetove glave. Pripazite da dijete ne pokuša skinuti naočale povlačeći ih s prednje strane.
 
Korak 6
 
Svaki put kada dijete nosi naočale napravite od toga važnu stvar, recite mu kako je baš lijepo s naočalama. Slikajte dijete dok nosi naočale. Pozitivno ohrabrenje pomoći će djetetu da se prilagodi na nošenje naočala. 

Pročitajte više