Kako pomoći djetetu da zaspi i kvalitetnije spava?

Foto: Shutterstock

AKO VAŠ mališan ima problema sa spavanjem, ne može dugo zaspati i često se budi, a razlog više nije noćno hranjenje, pokušajte mu pomoći oko tog problema koji vas vjerojatno muči više nego njega.

1. Rutina i red

Pokušajte isplanirati spavanje svaki dan. U isto ga vrijeme stavljajte spavati te svaki put prije spavanja radite neku radnju po kojoj će dijete znati da se sprema na spavanje, primjerice, čitajte mu priču, pjevajte uspavanku i slično. Tako ćete dijete naviknuti da nakon toga slijedi spavanje. Također, omogućite djetetu da uvijek spava u istom prostoru.

2. Vruće-hladno


Pazite da dijete ne odjenete previše ili ga pretjerano pokrijete, kao i da mu nije prehladno. Opuštena beba, blago podignutih ruku, koja nije uznojena, vjerojatno se nalazi na ugodnoj temperaturi. Beba kojoj je hladno bit će malo skupljena, nemirno će spavati, možda i drhtati, a udovi će joj biti hladni. U tom je slučaju dodatno odjenite. Beba kojoj je prevruće ima rumene obraze, znoji se i nemirno spava, pokušavajući se otkriti.

3. Bez grickalica i slatkog prije spavanja

Tijelo se treba pripremiti za spavanje, što se odnosi i na probavu. Nemojte djeci dopustiti hranu neposredno prije spavanja, kao ni slatkiše oko dva sata prije odlaska na počinak jer će im šećer samo dati dodatnu energiju u vrijeme kada se trebaju smiriti. Budite im uzor pa se toga pravila držite i vi. Tijelo će vam biti zahvalno.

4. Tjelovježba

Pobrinite se da vam se dijete dovoljno kreće tijekom dana. Mališani imaju mnogo energije i dobro je da je potroše prije nego što dođe vrijeme za san. Igrajte se aktivnih igara, na igralištu ili u dvorištu. Što se više kreće, bolje će spavati, a steći će i zdrave životne navike.

5. Knjiga umjesto televizora

Dokazano je da televizor uznemiruju djecu te im remeti san. Neki stručnjaci tvrde da manja djeca uopće ne bi smjela gledati televizor. Umjesto toga djetetu prije spavanja radije pročitajte slikovnicu uz malo prigušena svjetla.

 
 

Pročitajte više