Kako pripremiti dijete na prvi odlazak u vrtić?

Foto: Shutterstock

PRVI odlazak u vrtić značajan je korak u životu vašega mališana. Svaki roditelj želi da mu dijete bude spremno za to novo iskustvo. Želite da se dijete ondje osjeća ugodno, nađe prijatelje i uspješno se prilagodi novim okolnostima. Ako vam dijete najesen kreće u vrtić, ovo je ljeto idealno za jednostavnu pripremu.

Usadite djetetu želju za učenjem

Potaknute dijete da bude znatiželjno i pita sve što ga zanima. Ako još niste, pomozite mu naučiti boje i oblike. Umjesto da ga tjerate da činjenice uči napamet, mnogo je važnije da razvije želju i entuzijazam za učenje. Zajedno istražujte okolinu, od običnih stvari u kući do izleta u prirodu ili zoološki vrt.

Radite na komunikacijskim vještinama

Svakodnevno mnogo razgovarajte s djetetom književnim jezikom i punim rečenicama. Učite ih razlikovati i uspoređivati predmete, nove riječi i ideje, kao i čarobne riječi "molim", "hvala", "izvoli" i "oprosti".

Učite dijete da svoje želje i osjećaje izražava riječima, a ne udaranjem i grizenjem, kao i participiranju u igrama s više igrača, tj. naučite ih da u igrama nekada pobjeđuju, a nekada gube te da je to posve normalno.

Naučite ih slušati

Djeca u vrtiću trebaju slušati odgajateljice i odgajatelje i fokusirati se na ono što im govore. Naučite ih da ne upadaju u riječ kada drugi razgovaraju, a pažnju im "nabildajte" tako da im svakoga dana čitate i ispitujete ih o pročitanome, kao i o tome kako im se priča svidjela, kako se osjećaju, tko je od likova postupio dobro, a tko loše i slično.

Radite na motoričkim vještinama

Čim je dovoljno veliko da shvaća da se olovka i ljepilo ne jedu, potičite dijete da crta, reže, lijepi, boja i slično. Može vam pomagati u slaganju odjeće, potičite ga da se samo odijeva, zakapča gumbe, sparuje i slaže čarape. Potičite ga u aktivnoj igri, trčanju, vožnji biciklom, loptanju, skakanju na jednoj nozi, igri lovice...

Pročitajte više