Kako pripremiti dijete za prvi dan u vrtiću

Foto:Shutterstock

PRVI  dani u vrtiću ponekad su obeshrabrujući za vas i za vaše dijete. Kako bi s lakoćom svladali privikavanje i prve dane u vrtiću donosimo vam nekoliko koraka koje možete slijediti.

 
1. Igranje
 
Probajte organizirati igranje sa što više različite djece kako bi se dijete priviklo a ono što ga očekuje u vrtiću. Ako ne poznajete mame s djecom, možete dijete odvest u igraonicu. Susreti i igra s drugom djecom olakšat će prvi dan vrtića i učiniti ga manje stresnim za dijete.

2. Socijalizacija
 
Vježbajte socijalizaciju s drugom djecom i potičite ga na dijeljenje i slušanje što mu se kaže.Što prije svlada ove vještine lakše će se prilagoditi u vrtiću.
 
3. Samostalnost
 
Kako bi olakšali djetetu i priviknuli ga samostalnost potaknite ga da objesi svoju jaknu ili otvori sok bez vaše pomoći. Sve te male vještine koje svlada pomoći će mu da se osjeća odraslo i da se lakše prilagodi vrtiću, jer će znati da neke stvari može samo napraviti.
 
4. Razdvojenost
 
Ako je dijete zabrinuto zbog činjenice da će u vrtiću biti odvojeno od vas, zamolite prijateljicu ili člana obitelji da ponekad uzme dijete na kratko kako bi se naviknulo na razdvojenost. 
 
5. Pričajte o drugoj djeci
 
Ako poznajete nekoga čije je dijete nedavno krenulo u vrtić, pričajte djetetu o njemu, kako mu je lijepo u vrtiću i kako se igra s drugom djecom.
 
6. Šetnja do vrtića
 
Nekoliko tjedana prije djetetova polaska u vrtić započnite kratke šetnje do vrtića. Pokažite mu drugu djecu koja se igraju u vrtiću i kako im je lijepo, kako bi dijete shvatilo da vrtić nije loše mjesto. 
 
7. Objasnite djetetu što će se dogoditi
 
Objasnite mu da ćete ga vi odvesti u vrtić, ali da morate raditi i da ćete brzo doći po njega. Nekoj je djeci lakše ako znaju kada da vas očekuju pa možete reći da ćete doći po njega nakon ručka ili poslije spavanja. 

Pročitajte više