Kako ste se borili s ekcemom?

 Foto: Shutterstock

Čitateljice su nam otkrile nekoliko tajni u borbi s ekcemom...

Tajna je u šifri ”E 45”
 
Mojoj kćerkici ekcem se prvo pojavio na potiljku. Najprije sam mislila da je riječ o znojnicama, međutim, kada su se crveni pečati proširili po leđima, shvatila sam da se radi o nečem puno ozbiljnijem.
 
Isprobala sam sve moguće preparate protiv ekcema i ništa nije bilo tako efikasno kao kozmetika ”E 45” namijenjena djeci koja pate od ove dosadne tegobe. Nabavljala sam je iz Engleske, a sastoji se od tekućeg sapuna, ulja za kupanje i specijalne kreme.
 
Od preparata koji se mogu naći kod nas izuzetne rezultate daje krema ”cefabene” koja, za razliku od ”alfoderma”, sadrži samo prirodne, biljne hormone. Ako ništa od toga ne pomogne, neka vas smiri činjenica da će se bolest povući sama od sebe.
 
Moja kćerka sada ima pet godina i na njenoj koži nema ni traga ekcema (povukao se kada je imala nepune četiri godine). Nadam se da sam nekome bar malo pomogla.
 
- Danica iz Varaždina
 
Pronađite pravu kombinaciju krema
 
Naš sin sada ima tri godine, a ekcem na rukama javlja mu se samo povremeno. Imali smo muke s njim kada mu je bilo oko godinu dana. Ogromna površina ispod vrata bila mu je zahvaćenu ekcemom, koji je pritom raščešao, pa je na tom mjestu nastala ogromna, ružna krasta.
 
Pedijatri su nam preporučivali razne kombinacije krema i kojekakvih mazarija, ali su na kraju odustali i poslali nas na dermatovenerologiju. Tamo smo dobili sljedeću kombinaciju: ”elocom” (vrlo kratko i u tankom sloju), ”emoliens s pantenolom” (radi se u ljekari i za nas je i danas zakon), ”linola fet” kupka. Za dva dana, stanje se toliko poravilo da nismo mogli vjerovati svojim očima. Pokušajte i vi. Sretno!
 
- Jasmina iz Zagreba
 
Pazite što jedete 
 
Ako dojite bebu, vodite računa o tome koju hranu jedete. Sve namirnice koje spadaju u grupu alergena (kikiriki, mlijeko, jaja, agrumi) prelaze u mlijeko, a potom i u bebin organizam, što za posljedicu ima pogoršanje ekcema.
 
Ukoliko, pak, dijete hranite na flašicu, pazite koje mu namirnice dajete kada budete prelazili na nemliječnu hranu. Važno je da znate da se neadaptirano kravlje mlijeko ne preporučuje prije navršenih godinu dana!
 
Ukoliko to učinite, a ne pojavi se alergijska reakcija, nemojte se začuditi ako vaša beba nakon nekoliko mjeseci oboli od ekcema. I sama sam napravila takvu grešku: moja djevojčica imala je ekcem od devetog mjeseca do treće godine, ali sam ga uspjela prilično ublažiti vodeći računa o njenoj prehrani. Puno pozdrava svim mamama od
 
- Jadranke iz Karlovca
 
Ojačajte imunitet djeteta
 
Moja dvogodišnjakinja patila je od neurodermatitisa od šestog mjeseca (to vam je isto kao i ekcem, samo se drugačije zove). Mnoga djeca imaju taj problem. Oboljenje je uporno, koža nepodnošljivo svrbi, djeca su razdražljiva...
 
Doktor nam je prepisao ”eritromicin” kremu koju sam joj nanosila na kožu dva puta dnevno, kao i jednu kortizonsku kremu. Terapija je trajala deset dana i rezultati su bili vidljivi, ali kratkotrajni. Prestala sam koristiti kortizonsku kremu, jer sam čula da radi više štete nego koristi. A onda mi je prijateljica savjetovala da odvedem dijete kod akupunkturologa.
 
Da skratim priču, nakon pet tretmana osip se gotovo sasvim  povukao. Doktorica mi je rekla da se ovim tretmanima jača bebin imunitet, nakon čega se organizam sam ”obračunava” s napadačima. Preporučila mi je da nekoliko preostalih mrljica mažem gelom od aloe vere s dodatkom pantenola i to je pomoglo! Da li se radi o slučajnosti, ne znam, ali vrijedi pokušati. Sve vas pozdravlja,
 
- Ana iz Šibenika

 Life Content

Pročitajte više