Koji je uzrok dojenačkim kolikama?

 Foto: Shutterstock

KADA  u prvim mjesecima beba neutješno plače i pri tom grči nožice, u približno isto doba dana i taj “napad” traje po nekoliko sati, sasvim je sigurno riječ o grčevima ili dojenačkim kolikama.
 
Do nedavno nitko nije imao objašnjenje zašto dolazi do plača i bolnih trbuščića kod beba. Pretpostavljalo se kako je uzrok nezrelost dojenačkih crijeva, zatim gutanje i povećana količina zraka koje dijete dobije hranjenjem pa čak i potreba za bliskošću ili pak intolerancija na mlijeka (koja je češća u djece koja nisu na majčinu mlijeku nego se hrane zamjenskim mlijekom).
 
Američka studija
 
Američka akademija pedijatara u svom mjesečniku Pediatrics nedavno je provela malu studiju te došla do zaključka da se u dojenčadi s kolikama razvijaju određene bakterije crijeva kasnije nego u dojenčadi bez kolika.
 
Smatra se da neko dojenče ima kolike ukoliko u prosjeku plače više od tri sata dnevno. Pretjerano plakanje može uzrokovati aerofagiju, koja dovodi do napuhanosti i proširenja abdomena. U studiji je sudjelovalo 12 dojenčadi s kolikama i 12 dojenčadi bez kolika. Uzorci stolice su testirani na više od 1000 poznatih crijevnih bakterija.
 
Znanstvenici su otkrili razlike kod dviju vrsta bakterija, proteobakterija i probiotika, koji uključuju bifidobakterije i laktobacile.
 
Već u prva dva tjedna života zamijećene su specifične značajne razlike između dviju vrsta bakterija. U dojenčadi s kolikama broj proteobakterija je gotovo udvostručen, posebice vrsta koje su poznate po proizvodnji plina. Dok se u dojenčadi bez kolika povećao broj bifidobakterija i laktobacila, posebice vrsta koje imaju protuupalni učinak.
 
Također, u dojenčadi s kolikama uočeno je da imaju manje bakterija koje proizvode butirat, za kojeg se zna da smanjuje bol u odraslih.
 
A zašto bebe neutješno plaću? Navodno zato što bez prave ravnoteže crijevne flore, dojenčad su više izloženija boli i upali.
 
Stoga vam ne preostaje ništa drugo nego vašu uplakanu bebu primiti u naručje, pjevušiti joj, ljuljati, masirati i voljeti. Za nekoliko mjeseci nećete se ni sjećati besanih noći prouzrokovanih kolikama.

Pročitajte više