Kruška u juhi, glavnom jelu i desertu za savršen obiteljski ručak

Foto: Shutterstock

DONOSIMO vam malo drugačiju ideju za ukusan obrok u koji smo ubacili kruške. Bogate su kalcijem, željezom, magnezijem, vitaminima C, B6 i K, a u 100 g kruške nalazi se 3,1 g dijetalnih vlakana koje su odlične za vaš kardiovaskularni sustav i probavu.

Juha od tikve s kruškama

1 manju glavicu luka, 1 mrkvu i jednu manju butternut tikvu izrežite na kockice i kuhajte u slanoj vodi. Ne pretjerujte s količinom vode kako bi nakon usitnjavanja dobili gustu krem juhu.

Kada je povrće kuhano, ubacite sve u blender i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu bez komadića povrća.

Krušku ogulite, nasjeckajte na kockice. Na tavi otopite žlicu maslaca i dodajte krušku koju ste prethodno začinili cimetom, curryjem i kuminom.

Pržite na maslacu 5-7 minuta dok kruške malo omekšaju, ali prije nego se počnu raspadati.

Juhu poslužite u zdjelicama i na vrh dodajte žlicu prepečenih kruški i malo nasjeckanih badema.

Pileća prsa s kruškom i đumbirom

Napravite smjesu od žlice meda, naribanog svježeg đumbira (1 čajna žličica), 1 kruške izrezane na kockice i malo balzamičnog octa.

Prsa koja ste prethodno posolili i popaprili složite u vatrostalnu posudu i preko njih rasporedite smjesu s kruškama.

Pecite na 200°C 20-ak minuta. Ako su prsa deblja, prepolovite ih tijekom pečenja ili produžite vrijeme pečenja. Poslužite uz pire od krumpira ili celera.

Pečene kruške s brusnicama

4 kruške ogulite, prepolovite i očistite od koštica. Ravnu stranu položite u vatrostalnu posudu.

Pomiješajte 2 dcl soka od jabuke, 2 dcl soka od brusnice, 1 čajnu žličicu cimeta i prelijte preko kruški.

Dodajte šaku sušenih brusnica, šaku sjeckanih badema i nekoliko klinčića (2-3).

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C 20 minuta. Poslužite toplo kao samostalni desert ili dodajte sladoled od vanilije ili tučeni slag.

Pročitajte više