Ljubimci i djeca s astmom

Foto: Shutterstock 

IMATI kućnog ljubimca često je problem ako imate djecu koja boluju od astme. Za obitelji s djecom koja imaju astmu ili sklonost alergijama najbolje je da neko vrijeme provedete sa životinjom prije nego je odlučite dovesti doma. Bolje je da saznate koja životinja pogoršava simptome astme kod vašeg djeteta prije, nego nakon što ju dovedete doma. 

 
Mačke uzrokuju više problema za djecu s astmom od pasa, ali svako je dijete drugačije i nemaju sva djeca istu reakciju. Ovisno o tome koliko je alergija teška, razmisliti o tome da mačku ili psa držite na otvorenome. Ali dobro provjerite, jer ponekad se alergija može aktivirati i kada netko od obitelji unese mačje dlake na odjeći. 
 
Istraživanja su pokazala da je otprilike 10 % ljudi alergično na pse. Postoje vrste pasa koje su primjerene za alergičare kao što Bedlington terijer, Kineski kukmasti pas, maltezer, pudlica i slični psi. Nema garancije da dijete koje ima astmu neće imati pojačane simptome i u blizini ovih pasmina, zato prvo provjerite kako vaše dijete reagira,a tek potom nabavite psa.
 
Ribice su izvrsni ljubimci za cijelu obitelj, ali roditelji djece s astmom moraju biti svjesni da i one mogu biti alergeni. Same ribe ne izazivaju astmu i alergiju već plijesan koja se može skupiti na rubovima akvarija.Zbog toga trebate češće čistiti filtere i brisati vlažno područje oko akvarija kako bi ograničili nastanak plijesni. Djeca vole hraniti ribice i to je izvrstan način da razviju osjećaj odgovornosti, ali hranu koja se prospe trebate odmah obrisati kako se ne bi stvorila plijesan i bakterije koji uzrokuju pogoršanje simptoma astme.
 
Ako imate dijete s astmom i odlučite nabaviti kućnog ljubimca, najvažnije je da kuću redovito održavate čistom kako se ne bi nakupljale dlake, prašina i plijesan. Držite ljubimce podalje od prostorije u kojoj dijete spava i ne dajte im da se penju na namještaj. Najbolje je imati parket na podu, jer ne zadržava prljavštinu. Ako na podu imate tepih, svakako pazite da ga redovito usisavate. Češće kupajte svoje ljubimce, posebno ako izlaze, jer mogu unijeti u kuću razne alergene iz dvorišta. 
 
Ako vaše dijete pati od teške astme i alergije i nikako ne možete imati ljubimca u kući, pokušajte provoditi vrijeme sa životinjama u kontroliranim uvjetima. Postoje terapijski psi za djecu s kojima se možete družiti ili jednostavno zamolite člana obitelji ili prijatelja koji ima životinju da provedete neko vrijeme s njom. Djeca s astmom koja ne mogu imati vlastitu životinju uživat će čitati knjige o njima i gledati emisije o životinjama. 

Pročitajte više