Mali lažljivici: Simpatična bujna mašta ili laži koje uzrokuju brigu i pomutnju?

Foto: Shutterstock

DJECA vrtićke dobi nerijetko izmišljaju priče, što je uobičajeno te čak i poželjno za razvijanje bujne mašte. Međutim, ako počnu izmišljati i iskustva iz svakodnevnoga života, vrijeme je da razmislite i procijenite radi li se o kreativcima ili malenim lažljivcima.

Bijeg iz stvarnosti

Djetinjstvo i mašta idu ruku pod ruku. Izmišljanje vaših mališana može vam ići na živce, ali to je normalno za njihovu razvojnu fazu. Neki to rade samo zbog toga što su vrlo maštoviti pa tako aktivno koriste svoju imaginaciju, dok drugi svjesno i namjerno manipuliraju dnevnim događajima. S druge strane, može se raditi i o bijegu u fantastični svijet koji se čini mnogo primamljivijim.

Traženje pažnje


Izmišljanje događaja može biti i znak kojim žele privući pažnju i šokirati okolinu. Tako će u vrtiću reći prijateljima ili odgajatelju da je dobilo brata/sestru, da mu je netko od roditelja otišao u neku egzotičnu zemlju, pobijedio na nekom natjecanju i slično.

Isprobavanje granica

Kada shvate da vi dok niste u blizini ne znate automatski sve što rade i što im se događa, moguće je da će početi lagati kako bi isprobali vaše granice - koliko o njemu znate i koliko vam može lagati a da ne primijetite.

Kopiranje vašega ponašanja?

Prije nego što se razljutite jer nitko ne voli da mu lažu, otkrijte pravu motivaciju vašega malog Münchhausena. Često se događa da vas djeca, dok ne pazite, uhvate u sitnim lažima prijateljima ili obitelji (npr. telefonski im kažete da radite jednu stvar, a u stvarnosti radite drugu) pa shvate da je laganje prihvatljiv oblik ponašanja. Djeci ste uzor pa pazite kako se pred njima ponašate.

Suočite ih s posljedicama

Djecu ni u jednom od tih slučajeva ne treba kažnjavati, nego im ponuditi alternativni oblik ponašanja. Kažnjavanje ih u ovom slučaju neće naučiti ničemu, već ih, u slučaju da lažu o važnim stvarima koje zaista mogu izazvati pomutnju i brigu u svakodnevnom životu, treba suočiti s posljedicama njihovih laži, tj. što bi se moglo dogoditi da im je netko povjerovao. Ispričajte im poznatu narodnu priču o dječaku koji je više puta lažno uzbunio selo lažući da ga je napao vuk pa mu, kada je zvijer zaista ušla u mjesto, a on iskreno došao upozoriti mještane, više nitko nije vjerovao.

Pročitajte više