Mama, dosadno mi jeeeee!

Foto: Shuttestock

KOLIKO smo puta to čuli od svoje, ali i od druge djece. Isto tako čujemo i komentare odraslih kako na to otprilike kažu ovako: "Pa ne mogu vjerovati da ti je dosadno, imaš toooliko igračaka, pa što bih ja dao da sam u tvojoj dobi imao upola toliko, ne gnjavi više, igraj se svojim igračkama, kako su današnja djeca nezahvalna, ne daju nam ni malo mira, itd, itd..."

Mala djeca svoju dosadu često iskazuju kroz agresiju. Ako nemaju dovoljno poticaja u okolini te njihova znatiželja nije zadovoljena, pribjegavaju agresiji, zanovijetanju ili jednostavno "bauljaju" bez očitog cilja.

Agresija, durenje, svađe i prepirke s ukućanima samo su neke od vidljivih posljedica dječje dosade. Isto tako, bitno je napomenuti da djetetu nije nužno isplanirati baš svaki trenutak. Na odraslima nije da djeci uvijek pronalaze načine i "gotove" sadržaje u suzbijanju dosade. Bitno je djeci na pozitivan i plodonosan način usaditi navike, sposobnosti i stilove razmišljanja koji će mu pomoći da prevlada stanje dosade.

Razvoj kreativnosti

Najvažnije je da dijete samo (uz pomoć već naučenih sadržaja) osmisli i stvori svoj vlastiti novi sadržaj. Tako djeca razvijaju svoju kreativnost i njihova sposobnost stvaranja raste i razvija se. Naučenim se sadržajima slobodno služe i primjenjuju ih u različitim situacijama i potrebama. Pozitivna potpora roditelja i odrasle osobe dijete čini odvažnijim u novim pokušajima, a samim tim kod djeteta razvijamo pozitivnu sliku o sebi.

Na odraslima je da pomognu djeci u razvijanju kreativnosti, a nju je moguće razvijati u svim svakodnevnim situacijama, u svemu što dijete radi, ispitujući ga i potičući da promišlja o svojim postupcima te se samo zapitkuje o svojim aktivnostima. Osim poticanja kreativnosti roditelji moraju djetetu pružiti osjećaj sigurnosti i vlastite vrijednosti. Potičite dijete da pažljivo promatra oko sebe, da u svojoj okolini uočava pojave i predmete te da nastoji iskoristiti sve mogućnosti koje mu okolina pruža.

U razvijanju kreativnosti kod djece moramo imati strpljenja. Moramo pričekati da malo dijete počne shvaćati zadatke i da samo (uz naš mali poticaj) dođe do rješenja. Mogli bismo reći da je dug proces do toga da dijete samo zavoli i na kraju usvoji inovativno ponašanje. Takav način razmišljanja i djelovanja kod djece ne ostavlja mjesta dosadi.

Ovisno o situaciji, katkad će roditelj preusmjeriti djetetovu pozornost na nešto drugo, a koji put dijete samo pronalazi nove načine zadovoljenja svoje potrebe. Postoji puno načina kako "zaokupiti" djetetovu pozornost te iskoristiti vrijeme na dobar i kvalitetan način.

Motivirajte dijete na aktivnost

Kod djece je itekako važno potaknuti interes i motivaciju za događaje oko sebe. S obzirom na to da je vremena malo, moramo ga iskoristiti na najbolji mogući način.

- Kako biste što više vremena proveli sa svojim djetetom, uključite ga u što više aktivnosti koji se tiču života u zajednici pa tako obavite kućanske poslove zajedno, skuhajte ručak, ispecite dječji omiljeni kolač, operite svoj auto itd. Osim što ćete se zabaviti i obaviti razne poslove, usput ćete u jednoj ležernoj i opuštenoj komunikaciji doznati više o svojem djetetu, a ono će se odlično zabaviti. Uključujući dijete u takve aktivnosti, kod njega stvarate osjećaj odgovornosti i reda. Uz sav dovršen posao i vi ćete, a i dijete, biti zadovoljniji i opušteniji te ćete imati vremena za igru i čitanje priča.

- Vikend iskoristite za zajednički izlet, odlazak u kazalište, na sportske aktivnosti, obiteljsko okupljanje... Uz takvu organizaciju vremena i već usađen inovativan način dječjeg razmišljanja, dosadi neće biti mjesta.

Izvor: Roditelji.hr

Pročitajte više