Mamice, ne vidim dobro!

Foto: Shutterstock 

AKO vaš mališan često trlja oči, previše se približava objektu koji proučava ili se mršti dok gleda, morat ćete što prije posjetiti oftamologa...
 
Zdrave oči preduvjet su za normalan razvoj djeteta, a njegove probleme s vidom možete otkriti jedino ako odlazite na redovne kontrole kod oftalmologa i obratite pažnju na neke od glavnih znakova poremećaja.
 
Ukoliko mališan često trlja oči, posebno tijekom crtanja, pisanja ili neke druge aktivnosti koja traži fokusiranje, ako su mu oči stalno crvene ili suzne i ima česte glavobolje, ukoliko se previše približava objektu koji proučava, ne prepoznaje udaljenije objekte ili se mršti dok gleda, što prije zakažite pregled kod oftalmologa.
 
Što se prije problem otkrije, to će korekcija vida biti uspješnija.
 
Kako da prihvati naočale?
 
Iako je nošenje naočala znatno rasprostranjenije i prihvatljivije nego ranije, među djecom se i dalje mogu čuti komentari upućeni mališanima koji koriste ova pomagala.
 
Da biste olakšali djetetu, naučite ga da šale na svoj račun ne prihvaća previše osobno, a da svojim prijateljima objasni da naočale nosi kako bi bolje vidjelo. U slučaju ozbiljnijih problema s vršnjacima, zamolite odgojitelja (tetu u vrtiću, učiteljicu) da vas podrži.
 
Najvažnije je da imate pozitivan stav, a u pomoć možete “pozvati” i neke od slavnih ličnosti ili dječjih junaka (poput Harry Pottera) koji nose naočale. 
 
Prema savjetu doktora, naočale možete zamijeniti lećama tek u pubertetskom uzrastu, kada je dijete u stanju da samostalno vodi brigu o higijeni ruku i leća.
 
Kada otići na pregled?
 
Prvi detaljniji pregled očiju trebao bi se obaviti kada beba napuni šest mjeseci. Sljedeća oftalmološka kontrola je s navršene tri godine, a zatim prije polaska u školu, između pete i šeste godine.
 
Na što ukazuju simptomi?
 
Da li su i vama kada ste bili mali govorili da ne sjedite blizu televizora jer ćete pokvariti vid? Iako su znanstvenici dokazali da ovo nije u potpunosti točno, s pravom trebate biti zabrinuti ukoliko vidite da vaše dijete gleda u ekran iz velike blizine.
 
Naime, ovo je jedan od prvih znakova kratkovidosti. Drugi je žmirkanje, kojim mališan pokušava “izoštriti” udaljene predmete.
 
Obratite pažnju
 
Ukoliko vaše dijete zatvara jedno oko dok čita ili gleda televiziju, velika je vjerojatnost da ima “lijeno” oko (ambliopiju), poremećaj koji karakterizira usporeniji razvoj jednog oka. Ovo stanje liječi se nošenjem naočala s povezom, gdje se slabije oko forsira. Najbolji rezultati postižu se ukoliko simptome primijetite do pete godine djetetovog života jer se već nakon desete teško liječi.
 
Razrokost (strabizam) lako ćete prepoznati - dječje oko “bježi” bilo prema nosu ili ka vanjskoj strani, a ponekad gore ili dolje. Ovo vremenom može uzrokovati “lijeno oko”, pa poremećaj treba što prije otkloniti nošenjem naočala sa zavojem.
 
Ako dijete preskače redove dok čita i mora prstom pratiti pravac čitanja, možete posumnjati na astigmatizam, stanje kod kojeg očna jabučica nije potpuno okrugla, zbog čega dijete vidi iskrivljeno i mutno. Oftalmolog će savjetovati nošenje specijalnih leća kojima se astigmatizam vrlo uspješno liječi.
 
Uobičajene glavobolje tijekom čitanja ili sjedenja za kompjuterom gotovo uvijek ukazuju na potrebu nošenja naočala. Čeone glavobolje zapravo su jedan od najučestalijih pokazatelja da je mališanu pod hitno potrebna korekcija vida. 

Life Content

Pročitajte više