Međuobroci i poslastice važni za zdravu prehranu

Foto: Shutterstock 

MEĐUOBROCI i poslastice ne moraju biti nezdravi kako bi bili primamljivi i ukusni, a s pravim sastojcima mogu izvrstan hranjivi dodatak uravnoteženoj prehrani vašeg djeteta. Osim toga, oni daju potrebnu raznolikost prehrani i ohrabruju malene da eksperimentiraju s okusima. 

 
Međuobroci mogu biti važni za djecu koja ne mogu izdržati između dva obroka bez da nešto pojedu. Stvar je u tome da je njihov želudac malen i ne mogu u jednom obroku unijeti dovoljnu kalorijsku vrijednost koja bi ih održala sitima do idućeg obroka. 
 
Mnoga djeca koja imaju problema s težinom nikada nisu imala međuobroke. Poticalo ih se da jedu stalno i pojedu sve s tanjura. Puno je zdravije ako djetetu, uz obroke, omogućite i zdrave međuobroke. Uvijek omogućite djetetu da jede u skladu sa svojim potrebama. Tajna je u tome da međuobroke postavite tako da nisu preblizu glavnim obrocima i da budu zdravi.
 
Kada su grickalice u pitanju, svi prvo pomisle na slatkiše. Što dulje odgađate ponuditi djetetu slatkiše, to bolje. Zapamtite da djeca imaju mali želudac kojeg i mala količina slatkiša može napuniti praznim kalorijama i spriječiti da jedu zdravije međuobroke i obroke. Osim toga, slatkiši su štetni za zube i mogu uzrokovati karijes čak i kod mliječnih zubi.
 
Ne postoji nijedan valjan razlog zašto bi djeci davali slatkiše prije druge godine. Ali jednom kad se djeca počnu družiti sa svojim vršnjacima i vide što drugi jedu, postat će neizbježno da i oni sami probaju isto. Pokušajte smanjiti unos slatkiša jednostavnim trikovima. Postavite staklenku sa slatkišima iz koje će dijete moći povremeno uzeti jedan slatkiš nakon jela. Tako će se imati čemu veseliti i biti motivirano da pojede obrok, a ujedno će shvatiti da slatkiši nisu svakodnevna hrana.
 
Zajedno ispecite zdrave kekse ili zamijenite slatkiše suhim voćem. Neka se slatkiši samo povremeno nađu na vašem jelovniku, jer je takva prehrana bogata šećerom i masnoćama i nije zdrava za dijete.Osim toga, ovakva prehrana stvara rizik od manjka vitamina i minerala, pretilosti, bolesti srca i dijabetesa kasnije u životu. 

Pročitajte više