Najčešći problemi s izdajanjem

Foto: Shutterstock

VIŠE JE razloga koji dovode majke do izdajanja. Većinom je to zbog viška mlijeka koji majka ima, no ponekad dijete jednostavno ne može dovoljno snažno "navući" mlijeko, pa se majke odlučuju dijete hraniti na bočicu svojim izdojenim mlijekom. Nažalost, izdajanje nije uvijek baš jednostavno, evo najčešćih problema s kojima se mame susreću!
 
1. Proliveno mlijeko
 
Samo izdajanje nije ponekad baš najugodniji osjećaj na svijetu, a uz to svaka kap majčina mlijeka doista je dragocjena, pa je slučajno proliveno mlijeko najgora stvar za svaku mamu koja prakticira
izdajanje.
 
2. Kvarenje mlijeka
 
Netko je ostavio otvoren frižider ili ste zaboravili pravilno pohraniti izdojeno mlijeko, a bliži se vrijeme sljedećeg podoja? Za ovakve situacije uvijek je dobro imati nekoliko bočica izdojenog mlijeka u zamrzivaču. Najbolji način skladištenja je u posudicama namijenjenima upravo majčinom mlijeku, no poslužit će i obične sterilne posudice kupljene u ljekarni.
 
3. Kada zaboravite izdajalicu
 
Ovo nije veliki problem ako ste na kratko odsutni, no ako se radi o dužem periodu, osim što ćete imati problema s hranjenjem bebe, zbog pretjeranog punjenja dojki mlijekom može doći i do mastitisa. Ako osjetite žarenje, stavite tople obloge ili pokušajte s mlazom tuša umiriti početak upale.
 
4. Nedostatak privatnosti
 
Sve je to vrlo lako kada uhvatite neki svoj ritam izdajanja i dok ste kod kuće, no izvan vlastitog doma majke koje se izdajaju vrlo često se susreću s nedostatkom privatnosti, jer prisjetimo se, osim mjesta za sjedenje, majci je potreban i mir kako bi se mogla izdojiti.
 
5. Kada beba počne spavati cijelu noć
 
Ako imate naviku izdajati se neposredno prije hranjenja kako bi beba dobila što svježije mlijeko, mogli bi se malo teže priviknuti na djetetovo cjelonoćno spavanje bez noćnih hranjenja. Iako će dijete mirno spavati, količina mlijeka u vašim grudima vjerojatno neće, pa će i dalje biti potrebno noćno izdajanje.

Pročitajte više