Najmanja beba na svijetu

Foto: Shutterstock

MNOGO beba u današnje vrijeme rađa se prijevremeno, a službena definicija prijevremenog poroda jest svaki porod prije 37. tjedna trudnoće. Većina beba rođenih nakon 34. tjedna nema potrebu za inkubatorom jer su dovoljno razvijene da se mogu normalno nastaviti razvijati bez opasnosti za djetetovo zdravlje, tek uz povećanu pažnju liječnika.

No, bebe rođene prije 34. tjedna najčešće zahtijevaju posebnu pažnju kako bi im se omogućio normalan razvoj i rast i spriječile eventualne posljedice na djetetovo zdravlje zbog prijevremenog rođenja.

Slučaj malene Indijke Rumaise Rahman rođene u Illinoisu vrlo je specifičan jer je ona službeno najmanja beba u svijetu koja je preživjela vrlo rani prijevremeni porod, rođena u 26. tjednu trudnoće sa svega 260 grama i 24 centimetra dužine.

Na dan kada je rođenja, 19. rujna 2004. liječnici nisu imali optimistične prognoze. Danas je Rumaisa zdrava i vesela desetogodišnjakinja.

Bila je u bolnici pet mjeseci nakon poroda dok nije dovoljno ojačala kako bi bila puštena na kućnu njegu. S pet mjeseci Rumaisa je težila svega 2,5 kilograma.

Liječnici su malenoj laserski popravljali vid, a nakon 10 tjedana mogla je početi jesti na bočicu. Sada se uredno razvija i uživa zajedno sa svojom sestrom blizankom koja je pri porodu težila svega 562 grama s kojima je svejedno bila više nego duplo teža od svoje sićušne sestre.

Malena Rumaisa postala je znak utjehe svim majkama koje strahuju od prijevremenog poroda, ali i dokaz kako preeklampsija nije tako bezazlena kao što to većina ljudi smatra. Upravo je ona bila uzrok ovog prijevremenog poroda carskim rezom.

Pročitajte više