Naušnice kod djece: ukras, ali i uzrok infekcija

Foto: Shutterstock 

NAUŠNICE mogu učiniti uši vaše djevojčice prekrasnima, ali ako ne vodite brigu o njima, mogu postati izvor infekcije. Kako bi bili sigurni da će naušnice kod vašeg djeteta ostati samo stvar ljepote, a ne izvor boli, redovito provjeravajte uši kako bi uočili znakove infekcije.

Ako je dijete dovoljno staro da samo prati stanje, naučite ga kako primijetiti i izbjeći infekciju uha.Probušene uši koje su se inficirale obično su samo manja gnjavaža, ali ako ih ne liječite mogu predstavljati rizik za djetetovo zdravlje. Ako odmah primijetite i tretirate infekciju, uši vašeg djeteta zacijelit će prilično brzo i jednostavno. Ako je ne liječite infekcija će se pogoršavati i u najgorim slučajevima može čak doći u krvotok. 

 
Prvi znak infekcije je blago crvenilo oko probušenog područja. Crvenilo je često praćeno manjim otokom. Kako se infekcija pogoršava crvenilo i otok može pratiti i gnoj koji prodire s probušenog mjesta.
 
U nekim slučajevima infekcija nije nastala kao uzrok nemara, već kao alergijska reakcija na metal. Kada vaše dijete prvi put probuši uši, naušnice koje stavljate u uho trebale bi biti zlatne, jer je zlato metal koji najrjeđe izaziva alergijsku reakciju. Kada dijete počne mijenjati naušnice pažljivo pratite promjene. Ako redovito dobiva infekciju nakon nošenja određenog para naušnica, to može biti indikacija da se radi o alergiji na metal od kojeg su naušnice napravljene. Ako primijetite da se radi o alergiji prestanite koristiti sporne naušnice i prijeđite na hipoalergijske ili one od čistog zlata kako bi spriječili daljnje infekcije.
 
Infekcija probušenog uha javlja se kada bakterije dođu unutar probušene šupljine. Ovo možete spriječiti redovitom njegom. Naučite dijete da pere ruke prije nego dira naušnice, a vi činite isto. Redovito premažite ušne resice alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju koristeći blazinicu ili 
štapić za uši. Kako bi probušeno uho što prije zacijelilo redovito rotirajte naušnice. 
 
Ako se uho vašeg djeteta inficira to najčešće nije alarmantna situacija. Blagu infekciju možete liječiti tako da područje premažete alkoholom nekoliko puta na dan. Ako infekcija postane teža ili se ne povuče nakon tretiranja, kontaktirajte pedijatra koji će vam propisati antibakterijsku mast protiv infekcije.  

Pročitajte više