Odvikavanje od bočice: Kada i kako?

Foto: Shutterstock
 
AH, TE SLATKE dude i bočice! Mališani ih obožavaju jer zamjenjuju ugodu duboke povezanosti s majkom. Naime, dojenje je zadovoljavalo sve djetetove potrebe; za hranom, sigurnošću, utjehom, ljubavlju... Pokreti usta pri sisanju, za dijete su simbolički način povratka tom najljepšem osjećaju.
 
U dobi od godine dana do 18 mjeseci, dijete izlazi iz oralne faze i započinje nova faza njegovog razvoja. Dijete već ima dosta zubića, a iako je grickanje i dalje omiljena zabava, vrijeme je da se bočici kaže "pa-pa", bez obzira služi li djetetu za hranjenje ili piće. 
 
Najvažniji razlozi za odvikavanje od bočice su moguće povrede pri padu, opasnost od zagrcavanja, pretjerani unos kalorija, kvarenje zubića i devijacija gornjeg nepca. 
 
Kako se odviknuti od bočice?
 
Odvikavanje od bočice je proces koji će dijete doživjeti kao gubitak. Naravno, sve se može ublažiti uz igru, ljubav i strpljenje.
 
Kad započnete s dohranom u obliku kašaste hrane, dnevne obroke prvo nudite na žlicu, a tek potom eventualno nadohranite dijete na bočicu.
 
Rano započnite i s navikavanjem na šalicu/čašu. Već s oko 8 mjeseci starosti djeteta, možete nabaviti plastičnu šalicu za bebe s popularnim "kljunom". Tako će se, uz vašu pomoć, dijete postupno navikavati na novi oblik u ručicama i drugačiji način pijenja. Kao napitak, nastojte nuditi vodu. Nemojte navikavati dijete na zaslađene sokove.
 
Drugi korak je da s djetetom odaberete "pravu" šalicu od meke plastike, s ručkicama i po mogućnosti, s nekim omiljenim likom. Zamijenite "kljunkicu" tom novom šalicom.
 
Počnite odvajati bočicu od večernje rutine. Dajte djetetu bočicu, nakon toga operite zubiće i stavite dijete u krevetić bez bočice. Uvedite novu rutinu, uz umirujuću glazbu, uspavanku ili priču za laku noć.
 
Tekuće večernje obroke iz bočice zamijenite konkretnijim obrocima na žličicu. Tako dijete neće biti gladno po noći. Ukoliko se iz navike probudi tražeći bočicu, u početku ponudite vodu iz bočice, a nakon nekog vremena, zamijenite je čašom.
 
Ako će dijete inzistirati na bočici, kratkoročno se možete poslužiti i malom varkom. Obrok ili napitak koji ćete stavljati u bočicu razrijedite vodom, a ponuda iz zdjelice ili šalice neka bude ukusnija.
 
Ograničite vrijeme korištenja bočice. Ako dijete poželi bočicu u vrijeme koje niste odredili, ponudite mu šalicu uz nježno obrazloženje.
 
Ako primijetite da se dijete igra s bočicom, zamijenite je igračkom ili dekicom. Isto tako, ograničite prostor u kojem dijete pije iz bočice (neka to bude vaše krilo ili naslonjač) pa će bočica biti sve manje prisutna u svakodnevici.
 
Ohrabrite i pohvalite dijete kad prihvati šalicu i dajte na važnosti njegovoj veseloj šalici iz koje piju "velika djeca".
 
I za kraj, malo mašte! Na primjer, recite djetetu da je bočica morala otići i da je "zadužila" njegovu šalicu da je mijenja (prilagodite priču svojem mališanu i njegovoj dobi).
 
Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj

Pročitajte više