Pavlova kojoj nećete moći odoljeti!

Foto: Shutterstock

POZNATA pavlova zahtijeva pažljivu pripremu. Kako bi bjelanjci dostigni maksimalan volumen potrebno je dobro očistiti i temeljito osušiti posudu i mutilicu. Bjelanjci trebaju biti sobne temperature, a šećer koristite onaj u prahu kako bi se brže otopio. Kada su bjelanjci potpuno čvrsti počnite dodavati šećer. Pavlova se tradicionalno poslužuje uz šlag i raznoliko voće upravo zato što je meringa, odnosno „biskvit“ od bjelanjaka vrlo sladak pa odlično pristaje uz kiselije voće. Šlag i voće stavljajte na meringu neposredno prije posluživanja kako ne bi omekšala.
 
Sastojci:
 
120 g bjelanjaka (otprilike 4 bjelanjka ako su jaja velika)
 
200 g šećera u prahu
 
1 žličica ekstrakta vanilije
 
1 žličica alkoholnog octa
 
½ žlice kukuruznog škroba
 
Za preljev:
 
250 ml slatkog vrhnja
 
2 žlice šećera
 
Svježe voće po izboru (šumskom voće ,kivi, ananas, breskve)
 
 
Priprema:
 
Pećnicu zagrijte na 130 stupnjeva.
 
Na masnom papiru nacrtajte krug promjera 20 cm. Okrenite papir kako bi bio čist na strani na koju stavljate meringu.
 
Tucite bjelanjke na srednjoj brzini. Kada su čvrsti započnite s dodavanjem šećera.
 
Tucite dok se šećer u potpunosti ne otopi, provjerite tako da  protrljate smjesu među prstima, ako osjećate šećer, tucite još neko vrijeme.
 
Na kraju dodajte vaniliju, ocat i kukuruzni škrob i umiješajte lagano plastičnom špatulom.
 
Raširite smjesu unutar nacrtanog kruga na papiru.
 
Pecite 60 do 70 minuta dok meringa nije suha izvana.
 
Isključite pećnicu i ostavite vrata lagano odškrinuta kako bi se pavlova postepeno hladila. 
 
Neposredno prije posluživanja dodajte šlag i voće!

Pročitajte više