Pet čudnih (ali normalnih) ponašanja kod djece

Foto: Shutterstock
 
GOTOVO svaka mama ima neku anegdotu vezanu za čudne navike svoga djeteta. I dok su neke od njih jako smiješne i krajnje bizarne, gotovo sve su potpuno normalne. 
 
1. Guranje stvari u nos
 
Ovo ponašanje je potpuno normalno za djecu od 4 godine i mlađu. Mnoge mame više brine kako ukloniti objekt iz nosa, nego samo ponašanje. Ako vaše dijete ima problema s disanjem, smjesta se zaputite na hitnu. Ako diše normalno, pokušajte predmet izvući pincetom ili stari trik da začepite djetetu jednu nosnicu i da snažno puhne na drugu.  

2. Trčkaranje bez odjeće
 
Ovo ponašanje je također normalno, sve do određene točke. Potpuno je normalno za djecu predškolske dobi da trčkaraju bez odjeće. Djeca tek sa 7 godina postanu svjesna svoje golotinje i budu sramežljivija kada je u pitanju hodanje bez odjeće. 
 
3. Pričaju sami sa sobom
 
Iako se ovo ponašanje čini krajnje čudno, ono ne samo da je normalno već je i korisno. Znanstvenici su dokazali da djeca koja pričaju sama sa sobom dok obavljaju određene zadatke, te zadatke izvrše puno bolje. Također, djeca koja imaju izmišljene prijatelje bolje se slažu s "pravom" djecom.
 
4. Stalno postavljaju ista pitanja i nakon što im odgovorite
 
Učestalo ponavljanje istih pitanja može biti iritantno, ali je posve normalno, posebno za predškolce. Ponekad djeca traže detaljnije odgovore ili imaju problema s formuliranjem riječi u rečenice. Moguće je da dijete želi vašu pozornost ili treba drugačije objašnjenje kako bi shvatilo. Ponekad konstantno ponavljanje istih pitanja može značiti da dijete ne procesuira dobro zvučne informacije. Ako se ovakvo ponašanje nastavi i ako primijetite da je uz to dijete tjeskobno i zabrinuto, kontaktirajte pedijatra.
 
5. Žvaču rukave
 
Za neku djecu žvakanje rukava je navika kao i grizenje noktiju ili sisanje palca. To im daje osjećaj ugode i umiruje ih u trenutcima kada osjećaju tjeskobu. Većina djece preraste ovu neurednu naviku do kraja osnovne škole

Pročitajte više