Pet mitova o dojenju

Foto: Shutterstock

DOJENJE je važno za zdrav rast i razvoj djeteta. Iz majčinog mlijeka dijete dobija sve što mu je potrebno. Ali često je dojenje izvor stresa za nove majke. Ovo je pet najčešćih mitova vezanih za dojenje. 

1. Djeci je dojenje prirodno 
 
Djeca se rađaju s refleksima koji mogu pomoći kod dojenja, kao što je refleks sisanja. To je djetetov instinkt koji potiče dijete da siše sve što mu dotakne usnu. Drugi refleks koji djeca imaju je da dijete okrene glavu u stranu ako ga pogladite po obrazu. Iako je vaše dijete rođeno s ovim instinktima, oni ne garantiraju uspjeh u dojenju. Dojenje je naučeno i zahtijeva praksu mame i djeteta. 

2. Ne možete dojiti ako vam bradavice nemaju pravi oblik i veličinu
 
Svaka žena ima bradavice drugačije veličine i ne postoji veličina koja je idealna za dojenje.
 
3. Morate piti mlijeko da bi imali mlijeka za dojenje
 
Pijenje mlijeka ima malo veze s količinom mlijeka koju ćete imati. Kod dojenja je važno da pijete dovoljno tekućine i imate zdravu i uravnoteženu prehranu. Tijelo će povući sve hranjive tvari iz organizma u mlijeko.
 
4. Dojenje uvijek boli
 
Dojenje rijetko kada boli. Bradavice na početku dojenja mogu biti osjetljive, ali ne i bolne. Ako osjećate bol pri dojenju potražite stručnu pomoć, jer se obično radi o tome da dijete nepravilno prima bradavicu.
 
5. Mnoge žene nemaju dovoljno mlijeka
 
Većina žena ima dovoljno mlijeka za svoje dijete, ali postoji mnogo žena koje misle kako nemaju dovoljno mlijeka. Umjesto da se fokusirate na veličinu svojih grudi, obratite pozornost na znakove koji ukazuju da dijete dobiva dovoljno mlijeka:
 
Kada je dijete staro četiri dana, morate imati barem šest mokrih pelena unutar 24 sata.
 
U dobi od četiri dana trebale bi biti ti do četiri pokakane pelene. 
 
Urin je svijetle boje.
 
Dojite barem osam puta unutar 24 sata.
 
Dijete je vratilo porođajnu težinu u prvih deset do četrnaest dana.
 
Tijekom dojenja trebali bi čuti kako dijete guta.
 
Tijekom dojenja, dijete treba sisati ritmično.
 

Pročitajte više