Poziv za sudjelovanje u projektu MA#ME!

Foto: Press

UDRUGA RODA, uz financijsku podršku Europske unije, provodi projekt MA#ME - osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada. Važna aktivnost projekta je i prikupljanje priča (bivših) zatvorenica te ih ovim putem molimo da se odazovu na naš poziv i sudjeluju dijeljenjem svojih iskustava. Njihove osobne priče i sudbine posve su nevidljive javnosti, osim kao crnokronikaške činjenice koje daju plošan i sažet prikaz okolnosti, situacija i izazova s kojima se suočavaju.

Stigmatizirane samom činjenicom da su odslužile zatvorsku kaznu i činjenicom da hrvatsko društvo ne razumije dovoljno institut rehabilitacije, ostaju nevidljive. Njihove priče, iskustva, načini rješavanja potresa u obitelji koje je njihovo uhićenje izazvalo, te načini ponovnog povezivanja i emocionalnog zbližavanja sa članovima obitelji informacije su koje želimo sakupiti. Stoga pozivamo sve žene s iskustvom zatvorske kazne, trenutačnim ili prošlim, da, uz potpunu anonimnost progovore o svojim iskustvima, kakva god ona bila.

Želja nam je, u nedostatku stručnih radova, studija i istraživanja koja bi progovorila o toj tematici, pokazati kako se zatvorska kazna odražava na obiteljsku dinamiku i odnose, posebno s djecom, te kakav je njihov život nakon izvršenja zatvorske kazne.

Priče zatvorenica sakupit će i obraditi novinarka i spisateljica Iva Ušćumlić Gretić, a sve zainteresirane mogu se javiti do kraja studenoga 2014. na mail roda@roda.hr ili na telefon udruge Roda 01 61 77 500.

U 2012. godini je čak 18.000 djece (prema procjenama Ureda pravobraniteljice za djecu) u Hrvatskoj imalo je jednog, a neki i oboje roditelja u zatvoru po različitim osnovama. Obitelji zatvorenika, a pogotovo zatvorenica, u velikom su riziku raspada. Ograničenje prava na obiteljski život u slučaju zatvaranja direktno pogađa i članove obitelji koji nisu počinili kazneno djelo, a osobito je ovdje osjetljivo pitanje prava djece na prisutnost i viđanje roditelja.

Proces koji prethodi odlasku u zatvor, zatvorsko izdržavanje kazne roditelja i posjeti roditeljima u zatvoru obilježit će djetinjstvo i živote ove djece. Ne samo da ne mogu pobjeći od pogrešaka koje su učinili njihovi roditelji, već često kroz stigmu, izolaciju i sram, "izdržavaju" kaznu zajedno sa svojim roditeljima. Ukoliko je u zatvoru majka, i problemi i isključenost djece su veći.

RODA provodi projekt MA#ME u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područnim uredom u Požegi i Centrom za podršku i razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca, a u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu i Upravom za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (IPA 4.1.5.2.02.01.c04.) u iznosu od 93.060,04 eura. Ukupna vrijednost projekta je 109.482,40 eura. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
 

Sadržaj ove objave za medije isključiva je odgovornost udruge RODA.

Pročitajte više