Prepoznajte nepravilno držanje kod djeteta

Foto: Shutterstock

GOTOVO trećina djece predškolske dobi ima nepravilno držanje, a brojka se udvostručuje u djece koja su krenula u prvi razred. Brojke su razmjerno velike pa valja poraditi na tome da djecu naučimo kako će voditi brigu o sebi.

Promatrate li katkad drži li se vaše dijete uspravno? Na to je osobito važno pripaziti ako je ono već krenulo u školu jer je djeci naviknutoj na puno kretanja dugotrajno sjedenje dosadno i naporno. Tada zauzimaju razne položaje koji im sjedenje čine udobnijim, ali i napornim za kralježnicu. Ona se nalakte na stol, naginju na stranu, sjede na nozi ili zauzimaju druge nepovoljne položaje. Djeca isprva ne osjećaju tegobe i uvjerena su da roditelji gnjave kada ih upozoravaju da sjede pravilno. Prave tegobe, međutim, mogu se javiti tek nakon više godina.

Uzroci nepravilnog držanja

trauma pri porođaju
nepravilno držanje pred računalom, za radnim stolom ili pred televizorom
nedostatak minerala u prehrani važnih za izgradnju čvrstih kostiju i hrskavica koje kralježnicu čine gipkom
nedostatna tjelesna aktivnost
kod djevojčica u pubertetu koje se srame razvoja prsa

Kako izgleda pravilno držanje?

Gledajući straga, kralježnica mora biti ravna. Lopatice moraju biti u istoj razini i na jednakoj udaljenosti od kralježnice, ramena također. Glava mora biti centrirana na trupu, tj. mora biti u istoj osi s kralježnicom. Gledano sa strane, glava ne smije biti isturena prema naprijed.

U nastojanju da smanje napor tijekom dugotrajnog stajanja, i odrasli i djeca zauzimaju poze koje donekle rasterećuju noge, ali dodatno opterećuju kralježnicu. Prebacivanje težine s noge na nogu svija kralježnicu i remeti položaj zdjelice.

Često se može vidjeti djecu kako tijekom stajanja ukoče koljena i ispupče trbuh. Trbuh mora biti ravan, što se postiže tako da se olabave koljena, a napnu bedreni mišići. Stopala moraju biti paralelna, a prsni koš otvoren. Tijelo tako postaje stabilnije.

Izvor: Roditelji.hr

Pročitajte više