Pretjeran plač: Razmaženo dijete ili bolna upala uha?

Foto: Shutterstock

UPALA uha jedna je od najčešćih dječjih bolesti ( kod djece mlađe od četiri godine). Uzrok upale najčešće je povezan sa zadržavanjem tekućine u Eustahijevoj cjevčici. Tekućina postaje plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Upala se češće razvija kod dojenčadi i male djece jer njihova Eustahijeva cijev vrlo kratka i znatno manja nego kod odraslih. Neka djeca mogu biti sklonija kroničnim upalama. Iako stručnjaci nisu otkrili pravi razlog toga, smatra se da život s pušačem, obiteljska povijest čestih infekcija uha i hranjenje na bočicu u ležećem položaju mogu povećati opasnost od upala uha. 
 
Koji su najčešći simptomi?
 
-Plač
 
-Često dodirivanje ušiju
 
-Noćna buđenja
 
-Razdražljivost
 
-Groznica
 
-Smanjen apetit
 
-Iscjedak iz uha
 
-Dijete slabije reagira na zvučne podražaje iz okoline
 
-Dijete reagira plačem na sisanje ili sve radnje koje mogu izazvati promjene tlaka u srednjem uhu
 
Što učiniti?
 
Ako sumnjate na upalu uha najbolje je odmah posjetiti liječnika. Ukoliko se radi o težem obliku infekcije liječnik će vjerojatno prepisati antibiotik. Nije ništa čudno ni ako liječnik savjetuje da pričekate nekoliko dana kako će se djetetovo stanje razvijati. Upala uha ne mora nužno biti uzrokovana bakterijom, već uzročnik može biti i virus ili gljivica, tako da  davanje antibiotika ne mora nužno uspješno liječiti upalu uha
 
Upala bi se trebala umiriti nakon tjedan do deset dana te je tada potrebno ponovno posjetiti liječnika kako bi provjerio da li je u ušima ostalo tekućine kako se infekcija ne bi ponovno razvila. Ako je upala uha popraćena groznicom i visokom temperaturom i ispuštanje krvavog ili gnojnog iscjetka savjetuje se odmah nazvati liječnika.
 
Kako spriječiti upalu uha?
 
Kako bi izbjegli ponovne upale uha bitno je preventivno djelovati. Spriječite djetetovu izloženost pasivnom pušenju koje može pogoršati djetetovo stanje. Pokušajte smanjiti izloženost bakterija, a to ćete najlakše učiniti poticanjem djeteta na često pranje ruku i ne dodirivanje ušiju. Dijete prilikom hranjenja, osobito kod malenih beba držite u pravilnom položaju. Potpuno ležeći položaj za vrijeme hranjenja može uzrokovati zadržavanje mlijeka u srednjem uhu i ponovne infekcije.  Dojite dijete najmanje šest mjeseci. Dojenje smanjuje vjerojatnost od upala i ojačava djetetov imunitet.
 

Pročitajte više