Provodite li previše vremena s djecom? To može biti loše i za njih i za vas

Foto: Shutterstock

RODITELJI uživaju u vremenu provedenom sa svojom djecom. Ali u tome možete pretjerati, što može biti nezdravo za vas i vašu djecu. Kako pronaći dobru ravnotežu?

Ne postoji satnica definirana kao "previše zajedničkog vremena", ali promotrite vašu rutinu. Jeste li uz djecu cijeli dan? Ili ste im blizu tijekom cijelog radnog vremena? Oslanjaju li se na vas u apsolutno svemu, uključujući i zabavu? Ako je tako, prije ili kasnije ćete pregorjeti.

"Pregorijevanje je kada se osjećate poraženima i neispunjenima u isto vrijeme. Promotrite širu sliku i unesite neke promjene", objašnjava liječnica i stručnjakinja za roditeljstvo iz Pittsburgha Deborah Gilboa za Web MD.

"Morate se osjećati sretnima zbog vašeg roditeljstva, osjećati da je roditeljstvo nešto što želite i da radite dobar posao", objasnio je profesor psihologije na floridskom Sveučilištu Atlantic.

Ako osjećate da vam je previše, stručnjaci za vas imaju nekoliko savjeta:

1. Promijenite strukturu druženja

Prepustite djeci neke aktivnosti koje će raditi samostalno. Postat će nezavisniji, čak i ako rade samostalne aktivnosti u vašoj blizini. Čitajte knjigu ili radite nešto po kući dok dijete samo crta ili boja.

2. Postavite granice


Ako vam dijete ide kasno na spavanje, naravno da nemate vremena za sebe. Postupno pomaknite odlazak na spavanje da navečer u miru provedete još dva sata s partnerom ili radeći nešto u čemu uživate.

3. Smanjite igranje s djecom

Roditelji koji dnevno provode sate u igri s djecom imaju problem s prestankom takve prakse. Odaberite neku igru koju ćete igrati zajedno, a ostale im prepustite.

4. Fokusirajte se na obiteljske trenutke

Produbite povezanost s obitelji planiranjem zajedničkih aktivnosti, kao što su obiteljske večere, večeri igara, odlasci u park i slično. Tijekom tog se vremena zaista povezujte i razgovarajte, umjesto da cijele dane provodite s djecom u površnom druženju.

5. Odredite vrijeme za sebe i vrijeme za odrasle

Druženje s odraslima ili izlazak "za odrasle" u muzej, kazalište, kino ili piće s prijateljima pomoći će vam da pronađete identitet izgubljen s djecom. Djecu ostavite na čuvanju kod dadilje, roditelja ili prijatelja u koje imate povjerenje te zaboravite na osjećaj krivnje zbog toga.

Pročitajte više