Prvi prijatelji

Foto: Shutterstock 

RODITELJI igraju veliku ulogu u društvenom životu djeteta. Djeca uče na primjerima roditelja te preslikavaju njihovo ponašanje. Odnos između roditelja i djece može utjecati i na djetetov razvoj i interakciju s njegovim (budućim) prijateljima.
 
U početku potičite druženje djeteta s vršnjacima. U parkićima, domovima, igraonicama...S druge strane, ako vaše dijete ne pokazuje zainteresiranost za druženje s drugom djecom, nemojte brinuti. Možda je ono već steklo prijatelje u vrtiću i nema potrebu za drugom djecom ili mu je jednostavno draže igrati se samo, što treba poštivati.
 
U predškolskoj dobi i u ranijoj školskoj, prijateljstva su uglavnom istospolna. Katkada se roditelji brinu što se njihovo dijete druži samo s vršnjacima istoga spola, no djeca traže prijatelje u osobama koje imaju slične interese kao i oni.
 
Kako bi potaknuli dijete na stjecanje prijateljstava, vodite spontane razgovore o tome kako se sprijateljiti i družiti s vršnjacima. Pričajte o konkretnim situacijama u kojima se dijete nalazi.
Kako prijateljstva budu napredovala, djeca će, jedni od drugih, mnogo naučiti.
 
Djeci, od četvrte godine, prijatelji su jako važni. Zabavni su, s njima nikada nije dosadno a uz njih mogu i mnogo naučiti.

Prisjetite se, jeste li još uvijek u kontaktu s prijateljima iz vrtića ili osnovne škole i koliko vam znače ta prijateljstva?

Pročitajte više