Riješite se čudovišta ispod kreveta!

Foto: Shutterstock

JEDAN od čestih strahova koje svako dijete ima jest i strah od čudovišta koje je skriveno pod krevetom ili u ormaru. Sasvim je normalno da djeca sa odrastanjem i sazrijevanjem otkrivaju nove stvari o sebi, svojim vještinama, ali i svojim strahovima.
 
Djeca mlađa od 18 mjeseci najčešće se boje nepoznatih ljudi, samoće ili glasnih zvukova. Kako djeca odrastaju i njihova mašta se razvija, strahovi postaju drugačiji. Djeca se tada počinju bojati imaginarnih bića, kao što je to dobro poznato čudovište ispod kreveta. Kako su djeca naviknuta biti uz majku, kada ona odrastaju i postepeno se odvajaju od majke javlja se osjećaj nesigurnosti iz kojeg proizlaze imaginarni strahovi.
 
Kako pomoći djetetu?
 
Treba imati na umu da dijete sve do 8. godine nije sposobno samo stalno razlučiti koji su to realni strahovi, a koji imaginarni. Potrebno je imati dovoljno strpljenja to objasniti djetetu i dati mu do znanja da ste uz njega. Osjećaj sigurnosti presudan je kod rješavanja suvišnih strahova. 
 
Malena djeca upijaju informacije kao spužva i moć opažanja im je jako dobra. Ako roditelj kaže da se dijete nečega ne treba bojati, no pritom ima zabrinut i uplašen izraz lica, dijete će to primijetiti i strah će se razviti.
 
Osim razgovora djetetu treba i vaše aktivno sudjelovanje u rješavanju problema. Tako prije spavanja uzmite svjetiljku i sa djetetom provjerite da li se čudovište nalazi ispod kreveta. Osmislite neki zanimljiv predmet kojeg se čudovišta boje, pa ne dolaze u sobu. To može biti čarobni štapić ili sprej protiv čudovišta kojim ćete pošpricati ormar i krevet prije spavanja kako bi dijete bilo zaštićeno.

Pročitajte više