Socijalizacija djece: naučite djecu pravim vrijednostima

Foto: Shutterstock

PRVIH nekoliko godina života vi ste vašem djetetu najbolji prijatelj. Vi ste onaj s kim se igra, razgovara i o kome ovisi i svu svoju ljubav i privrženost djeca usmjeravaju na vas. Jasno je da želite zadržati takav odnos s djetetom, pun ljubavi i razumijevanja, ali za dijete je važno da se nauči interakciji s djecom svoje dobi. 

 
Kada dijete napuni godinu dana trebate ga početi dovoditi u kontakt s drugom djecom. Igrajući se s djecom svog uzrasta uče se ranoj socijalizaciji koja će im koristiti u daljnjem razvoju. Djeca trebaju postati svjesna da se svijet ne vrti oko njih. Igrajući se postaju svjesna da postoje i druga djeca koja žele isto što i oni, istu igračku, pažnju..Kroz igru naučit ćete ih kako je važno dijeliti i kako je zabavno kada imaju nekoga s kim mogu podijeliti svoje zamišljene avanture.
 
Danas su majke koje rade pravilo,a ne iznimka i uglavnom se netko drugi brine o vašoj djeci u vremenu dok ste na poslu. Taj period razdvajanja uvijek je težak za majku i za dijete koje je naviklo da ste uvijek tu kada vas treba. Zbog toga je proces socijalizacije još važniji. 
 
Odvedite ga u šetnju i naučite da pozdravi djecu koju sretnete. Nakon nekoliko takvih šetnji dijete će početi prepoznavati svoje prijatelje iz parka. Mala djeca konstantno istražuju svijet oko sebe i sve upijaju pa je normalno da se odah povežu s nekim tko izgleda kao oni i priča kao oni. 
 
Ljudi od rođenja teže povezivanju. Novorođenče će uvijek okretati glavu u smjeru zvuka i postupno će naučiti razlikovati majčin glas od očevog. Kako rastu, razvit će odnos s obitelji i rođacima. U interakciji s drugom djecom, vaše će dijete otkriti da li je više vođa ili sljedbenik i to će obično imati utjecaj na njihovo ponašanje kada odrastu. Dijete će vrlo brzo otkriti može li naređivati drugoj djeci i shvatit će da ako želi nastaviti s igrom i zabavom mora postati dio grupe i igrati se pošteno ili riskirati da ga ostala djeca izbace iz grupe. Upravo ovakve situacije djecu uče društveno prihvatljivom ponašanju koje će moći primijeniti i kada odraste. 
 
Zbog toga je vrtić važan. Djeca se neće samo naučiti poštivati pravila, već će razvijati prijateljstva i graditi samopouzdanje. Pripremite se da neće uvijek sve biti jednostavno. Djeca se, baš kao i odrasli, ne slažu stalno, ali ti mali konflikti će ih pripremiti da se znaju snaći u svim životnim situacijama. 
 
Djeca rijetko zadrže prijateljstva koja su stekla u najranijoj dobi. Kako rastu, pronalaze prijatelje u ljudima s kojima dijele interese i koji se razvijaju zajedno s njima. Ali socijalizacija i kvalitetan odnos s drugim ljudima kojem ih naučite dok su mali ostat će im kao vrijednosti usađene do kraja života. 
 
 

Pročitajte više