Štetna kemikalija u vlažnim maramicama može uzrokovati osip

Foto: Shutterstock

NEDAVNA je studija otkrila da konzervans kojega koriste brojni proizvođači vlažnih maramica za bebe može uzrokovati jake osipe.

Vlažne maramice su više nego korisno i višenamjensko sredstvo za brisanje guze i ostalih dijelova tijela mališana koji se vrlo često zaprljaju. Sve češće ih koriste i odrasli umjesto toaletnog papira ili za čišćenje ruku i lica. Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics otkrilo je da konzervans koji sadrže brojni brendovi vlažnih maramica, čak i onih na kojima piše da su hipoalergijske, može uzrokovati jače osipe. Radi se o kemikaliji metilsotiazolinonu.

Autorice dr. Mary Wu Chang i Radhika Nakrani promatrale su slučajeve šestero djece u dobi od tri do osam godina, koja su patila od konstantnih osipa koji se nisu povlačili nakon tradicionalnih tretmana kao što su kreme, oralni antibiotici i steroidi. Kako su se osipi nalazili na rukama, licu i stražnjicama, Chang je pitala roditelje koriste li vlažne maramice, što su svi potvrdili. Testiranjem je utvrđeno da su djeca alergična na spomenutu kemikaliju. Osipi su prošli nekoliko dana nakon prestanka korištenja maramica.

Koristio se u manjoj koncentraciji


"Ovaj konzervans nije nov, ali se koristio u kombinaciji s drugim kemikalijama mnogo godina. Kako bi se smanjile alergijske reakcije, sada se koristi sam, ali u većoj koncentraciji, a ljudi i na to razvijaju alergije", objasnila je Chang za HealthDay.

Prema njenom istraživanju, koncentracija metilsotiazolinona je od 2006., kada je zabranjena stara kombinacija konzervansa, porasla s 3,7 na 100 u milijun čestica. Spomenuta se kemikalija, osim u vlažnim maramicama, nalazi i u najmanje 2.600 proizvoda za osobnu higijenu u SAD-u, od šampona, losiona, krema za sunčanje do gelova za tuširanje. Metilsotiazolinon je zabranjen u Kanadi i Japanu, a u Europi je već upozoreno na njegovu moguću štetnost.

Jedan od većih proizvođača vlažnih maramica, Kimberly-Clark, komentirao je istraživanje rekavši da već godinama traži alternativan konzervans te da ove godine počinje s uvođenjem nove kemikalije i izbacivanjem metilsotiazolinona iz vlažnih maramica.

Ne zaboravite stoga pročitati sastojke napisane na pakiranju vlažnih maramica koje kupujete te izbjegavajte ovu kemikaliju.

Pročitajte više