Suho vlasište kod djece

Foto: Shutterstock 

SUHO vlasište neugodno je za bilo koju dob, ali posebno frustrirajuće može biti za djecu koja se ne mogu suzdržati od češkanja suhe kože. Ovo može uzrokovati oštećenja kože i stvaranje krasti. Iako iritantno, suho vlasište nije ozbiljno stanje i neće naštetiti vašem djetetu. Kod većine djece suho vlasište je privremena pojava.

 
Simptomi
 
Djeca koja imaju suho vlasište mogu češkati glavu i žaliti se da ih svrbi. Moći ćete vidjeti suha područja na koži ili suhe pahuljice u djetetovoj kosi. Ponekad možete vidjeti i velika područja na koži koja se ljuskaju i izgledom podsjećaju na krastu. Ako su ovi simptomi praćeni crvenim osipom, može se raditi o alergiji ili infekciji.
 
Uzrok
 
Djeca su poznata po tome da teško ostanu čista. Hrana, prljavština i druge stvari uglavnom završe na djetetovoj odjeći, rukama i kosi. Zbog toga je potrebno svakodnevno prati kosu, a to dodatno isušuje vlasište. U rijetkim slučajevima suho vlasište simptom je alergije.  
 
Prevencija
 
Ne perite često kosu djeci. Tako će prirodna ulja ostati na vlasištu i spriječiti isušivanje. Pranje kose jednom ili dva puta tjedno dovoljno je za djecu koja uspijevaju ostati relativno čista. Češće četkajte kosu jer to potiče otpuštanje prirodnih ulja iz vlasišta.
 
Tretman
 
Smanjite pranje kose i objasnite djeci da ne diraju kosu prljavim rukama. U težim slučajevima mineralna ulja pomoći će riješiti se suhoće tjemena. Ako sumnjate da se radi o nečem ozbiljnijem od suhoće tjemena, obratite se pedijatru. Ponekad se radi o infekciji koja zahtijeva drugačiji tretman.

Pročitajte više