Teško oštećenje djetetova zdravlja – veliki izazov za obitelj

Ilustracija: Shutterstock

OBITELJ djeteta s posebnim potrebama, bilo zdravstvenim, tjelesnim ili mentalnim, nakon prihvaćanja nove životne situacije zbliži se i očvrsne ili se raspadne. Nalazite li se u sličnoj situaciji, dobro je znati da je pred vama izazov, zašto dolazi do raspada obitelji i kako vezu očvrsnuti.

Svi mi roditelji svoje nerođeno i rođeno dijete gledamo kao savršeno projicirajući pozitivne karakteristike i vrijednosti. U situaciji teškog oštećenja zdravlja obitelj prolazi kroz burne faze emocionalnih reakcija. Sva očekivanja rasplinu se u trenutku te nastupa osjećaj tuge, očaja, straha i nemoći. Oba partnera se iscrpljuju svojim emocijama i često se jedan od bračnih partnera odbija baviti djetetom pronalazeći razna opravdanja.

Sve se mijenja i neki roditelji se ne snađu

Novonastala situacija velika je promjena u kojoj se roditelji ne snalaze ili se teško snalaze. Stoga je prisutan osjećaj frustracije i tjeskobe te dolazi do nekontroliranih reakcija, odnosno konflikata. Neizbježan osjećaj krivnje, neuspjeha, neadekvatnosti pa često i stida neki su od razloga sužavanja socijalnih kontakata. Uz osjećaje koji prate situaciju oboljenja djeteta, realna kriza uzrokovana je potrebom za produženom, često i doživotnom skrbi. Pojačani financijski troškovi, potreba za roditeljskom skrbi, realni problemi u sustavima javne skrbi ne pomažu situaciji. Odnosi utemeljeni na vanjskim vrijednostima i ulogama, primjerice uvijek dostupne poslovne žene ili samostalne žene uvijek spremne na druženje, gube svoje temelje te se također raspadaju. Uz sve navedeno, okolina vrši pritisak na obitelj zbog predrasuda, odnosno straha u čijoj podlozi je zaziranje od različitog i nepoznatog. I roditelji sami stvaraju stavove prema djetetu s posebnim potrebama što utječe na odnos prema djetetu, odnosno općenito na odnose u obitelji.


U kriznim situacijama reaktivno ponašanje doprinosi čestim konfliktima i nezadovoljstvu. U situaciji teškog oštećenja zdravlja djeteta jedan od roditelja mu se posvećuje te manje vremena i pažnje posvećuje bračnom partneru. Vanjske vrijednosti, odnosno postojeće uloge primjerice žene, ljubavnice, dobre domaćice i sl. nestaju pod opterećenjem prioriteta brige o djetetu. Uspoređujući kvalitetu življenja obitelji prije i poslije oboljenja djeteta ona može biti znatno smanjena: financijske mogućnosti, putovanja, socijalni kontakti, karijera, kultura, izlasci, samostalnost, sloboda... Snažniji roditelj preuzima brigu o djetetu, a roditelj koji se osjeća krivim i bespomoćnim ne može pronaći novu ulogu, ne vidi rješenje i često napušta obitelj.

Teško oštećenje zdravlja djeteta izazov je za svaku obitelj. Tada smo najslabiji, a situacija od nas traži snagu, izdržljivost i snalažljivost. Unutarnju snagu daje nam fokus na pozitivnu stranu teške situacije i pozitivan pogled na život općenito. Pokušajte osjetiti i "ispuhati" sve emocije koje se u vama pojavljuju. Nekontrolirane reakcije spriječit će svjesno mišljenje, osjećanje i djelovanje bez projiciranja prošlosti ili budućnosti. Zaboravite na sve svoje "uloge" i očekivanja te se aktivno prepustite situaciji. Tako ćete najlakše pronaći novi put. Razbijte predrasude okoline! Ovaj izazov podijelite s partnerom. Stvarajte dobar dijalog kroz aktivno slušanje i izravno izražavanje osjećaja, želja i potreba. Bez cenzura i manipulacija. Sada je pravi trenutak za ljubav koju trebamo davati, sebi i drugima. Zrcalno ćemo je tako i primati.




 

Pročitajte više