Top-lista najpopularnijih: Koje slikovnice čitati mališanima?

Ilustracije: Shutterstock, mrežne stranice nakladnika
Top-lista: Mreža dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba

NEBROJENE su prednosti čitanja djetetu i s djetetom od najranije dobi, od kvalitetnog druženja do usađivanja navike čitanja, želje za znanjem i poticanja pamćenja priča i događaja.

Uz dopuštenje Knjižnica grada Zagreba donosimo vam top-listu njihovih najčitanijih slikovnica u razdoblju od svibnja do kolovoza ove godine (bez lektire). Na mrežnoj stranici te mreže knjižnica možete naći i brojne druge preporuke, najnovije naslove i ostale sadržaje za djecu, mladež i roditelje.

Ako se dosad niste mogli odlučiti što čitati vašem mališanu, sada nema dileme. Pohrlite u knjižnicu, pronađite neke od ovih slikovnica ili pustite mališane da sami izaberu što im se sviđa.

1. Najotmjeniji div u gradu / Julia Donaldson ; narisao Axel Scheffler. Zagreb : Ibis grafika, 2003.



Priča je o divu Juri kojemu dosadi biti neuredan pa odluči promijeniti izgled i postati najotmjenijem u gradu. Nabavio je novu odjeću i uredio se, ali je pomažući brojnim životinjicama ubrzo opet ostao bez odjeće. Životinjice su ga ipak odlučile nagraditi.

2. Grubzon / Julia Donaldson ; narisao Axel Scheffler ; [prijevod Krešimir Krnic]. Zagreb : Ibis grafika, 2010.



Glavni lik slikovnice iste autorice mudri je miš koji je dosjetljivošću "izvukao" iz posjeta lije, sove i zmije izmislivši lik čudovišnoga stvora Grubzona. Međutim, uskoro zaista nailazi na lika iz svoje mašte pa priča postaje vrlo napeta...

3. Mali majmun u velikoj brizi / [tekst] Julia Donaldson ; [ilustracije] Axel Scheffler ; [prijevod Krešimir Krnic]. Zagreb : Ibis grafika, 2004.



U ovoj priči izgubljeni majmunčić traži svoju mamu uz pomoć zbunjenoga leptira koji stalno griješi jer ne zna da bi majmunčićeva mama trebala izgledati kao on. Potraga se na kraju -  uspješno završava.

4. Nove priče o zečiću Karlu : razvojne priče za glasno čitanje / Rotraut Susanne Berner ; [prijevod Dunja Flegar]. Zagreb : Planet Zoe, 2012.



Ova je slikovnica s razvojnim pričama za glasno čitanje namijenjena predškolcima i nižim razredima osnovne škole. Priče su to o Karlu i njegovoj zečjoj obitelji te brojnim svakodnevnim dogodovštinama s kojima će se čitatelji lako poistovjetiti.

5. Juha od bundeve / Helen Cooper ; prevela Sanja Lovrenčić. Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2004.

Priča je ovo o juhi od bundeve koju su svaku večer kuhala trojica prijatelja - Mačak, Vjeverica i Maleni Patak. Zaplet počinje kada Patak, umjesto dosadašnjeg zadatka - ubacivanja soli, odluči juhu - promiješati. Duhovita priča za najmlađe.


Među prvih deset naslova nalaze se još i:

6. Ne, ne i ne! Ne dolazi u obzir! / [tekst Marie-Izabelle Callier] ; [ilustracije Annick Masson] ; [prevela s francuskog Ivana Šojat-Kuči]. [Zagreb] : Mozaik knjiga, 2012.

7. Priče s Voćne farme : [razvojne priče za glasno čitanje] / Heather Amery ; ilustrirao Stephen Cartwright ; [prijevod Dunja Flegar]. Zagreb : Planet Zoe, 2012.

8. Petra i njezin čudesni svijet / Aline de Petigny ; ilustracije Nancy Delvaux. Zadar : Forum, 2007.

9. Karlo, mama, tata i baka Zečić : razvojne priče za glasno čitanje / Rotraut Susanne Berner ; [prijevod Dunja Flegar]. Zagreb : Planet Zoe, 2012.

10. Dome, slatki dome / Svjetlan Junaković. Zagreb : ABC naklada, 2000.

Pročitajte više