Trodnoća unatoč kontracepciji: prepoznajte rane simptome

 BEZ obzira koji oblik kontracepcije koristite, svejedno možete zatrudnjeti. Apstinencija je jedina zaštita koja je 100 % učinkovita. Postotak rudnoća koje se javljaju kod osoba koje koriste kontracepciju je između 0.09 i 9 %, ovisno o vrsti kontracepcije koju koriste.

Kada koristite kontracepciju teško je uočiti simptome trudnoće. Neki oblici kontracepcije stvaraju simptome slične onima u trudnoći, dok drugi uzrokuju promjenu menstrualnog ciklusa koji postaje neredovit. Ako imate dva ili više od sljedećih simptoma, napravite test za trudnoću.

 
Čak i ako je vaša mjesečnica neredovita, pratite promijene u njenom trajanju i jačini, jer jedno i drugo mogu upućivati da li se radi o implantacijskom krvarenju ili običnoj mjesečnici. Implantacijsko krvarenje javlja se kada se oplođena jajna stanica primi za stijenku maternice i pri tom uzrokuje blago krvarenje slično mjesečnici. Implantacijsko krvarenje jedan je od najranijih znakova trudnoće i javlja se 8 do 10 dana nakon oplodnje.
 
Ako koristite kontracepciju kao eliminira simptome vašeg mjesečnog ciklusa i normalno nemate bolove, obratite na njih pozornost. Grčevi u donjem dijelu trbuha javljaju se tijekom implantacije, u isto vrijeme kada i implantacijsko krvarenje.Ako inače nemate grčeve, a osjećate bol u donjem dijelu trbuha, zajedno s laganim krvarenjem, trudnoća je jedna od mogućnosti. 
 
Provjerite grudi zbog mogućih simptoma trudnoće: bolne grudi, osjetljivost, bolne i/ili otečene bradavice. Bol ne mora biti toliko jaka da bi je inače osjetili, osim kada pritisnete grudi i bradavice. Još jedan simptom trudnoće može biti promjena boje područja oko bradavice, ali ovo se obično javlja tek u četrnaestom tjednu trudnoće. 
 
Mučnine, bez obzira da li rezultiraju povraćanjem, i bez obzira na doba dana u kojem se javljaju jedan su od najranijih znakova trudnoće. Mučnine se mogu javiti već u prvom tjednu trudnoće.
 
Ekstreman umor još je jedan čest rani znak trudnoće, koji možete osjetiti bez obzira na kontracepciju. Povećana razina progesterona u tijelu može uzrokovati povišenje tjelesne temperature što uzrokuje umor i tromost na početku trudnoće. Ako inače ne osjećate dramatične promjene energije tijekom menstrualnog ciklusa, obratite pozornost na iznenadni pad energije, pretjeran umor i psihičku i fizičku iscrpljenost. To može biti znak da vaše tijelo naporno radi kako bi stvorilo prostor za dijete. 

Pročitajte više