Trudnički dnevnici: Pakiranje torbe za bolnicu

Ilustracija: Index
 
PROŠLI tjedan sam saznala da sam trudna. Prekjučer sam se riješila mučnina. Jučer mi je iskočio veliki trbuščić, a evo me danas, radim popis stvari koje moram nabaviti i spakirati za bolnicu! Kad je tih sedam i pol mjeseci proletjelo???
 
Kažu ljudi vrijeme leti, što si stariji to brže. Mladi se smiju, odmahuju rukom. Tako sam i ja, donedavno... A evo me sada, opća panika nabijena trudničkim provalama i hormonima. Otkad znam za sebe, ja uvijek za sve 'imam vremena'. Moji vječiti odgovori bili su 'Evo' (pa dođem za sat vremena), 'Budem' (samo za koji dan) i Stignem' (u zadnji čas) a sada, sada 'imam' još mjesec i pol 'vremena' ali to mi nije dovoljno!! Nema u trudnoći kampanjstva, nema se vremena, sve mora biti na vrijeme, ma ne na vrijeme, prije vremena jer što ako beba urani!! Bam, kakav preokret... Mislim da počinjem razumjeti moje roditelje. Ili sam barem na pragu toga. To je valjda urođeno mamama, taj odjednom točan tajming, provjeravanje, sigurnost.
 
Imala sam ja i na početku trudnoće vremena za sve. A onda je to vrijeme proletjelo, ne znam kada ni gdje. Kuća-posao-pregledi, renoviranje, radovi, trudničke tegobe, obitelj, pokoji blagdan, tu i tamo neka kavica s prijateljicom i to je u principu to, stvarno mi nije jasno kud prije ali činjenica je da je termin za mjesec i nešto! A ja još nemam niti kolica. A što ako mi ispadne čep ili pukne vodenjak ili zbog nečeg trećeg dobijem trudove ranije i rodim? A nisam ni robicu oprala, ni krevetić složila i kad bolje razmislim ništa mi nije spremno. Instant panikaaaaaaaaaaaa! I onda kao da ću sve riješiti odjednom primam se ubrzano posla. Radim raspored svim bližnjima. Izdajem naredbe, prigovaram i marširam s trbuhom kao kakav stari gegajući general. 
 
Između ostalog, pa ja nemam ni torbu za bolnicu spremnu a treba dosta toga i kupiti. Ma to ću odmah danas. Da bude spremno, za svaki slučaj. I opet me ošamari realnost, mene izgubljenu u obavezama i vremenu, u trenu kada po stoti put shvatih da ja realno uskoro mogu roditi. Šaljem prijateljicama koje su nedavno rodile poruke da mi napišu što mi sve treba za rodilište. Izvući ću iz svega toga jedan kombinirani popis a onda idem u nabavku. Malo još googlam, pretražujem forume, klik simo, klik tamo i evo ga, imam popis! Sad mi je mrvicu lakše, bar je na papiru. Čekiram što već imam i pišem što trebam kupiti. Onda popis šaljem i dragom da i on ima ne daj Bože da hitno zatreba. E tako, sutra ću ja u nabavku da barem torbu imam spremnu. Ali čekaj, torbu, kakvu torbu se nosi u rodilište? Ispitujem ja opet cijelu hordu prijateljica ali zbunjuju me. Jedna je nosila putnu, druga mali kofer, treća dvije vrećice- jednu za rađaonu, drugu za u sobu... u nekim bolnicama torba mora stati u neki njihov ormar, u drugima u noćni ormarić, pa zar ni najjednostavnija stvar ne može biti jednostavna??? Ok, odlučit ću o torbi naknadno, samo da sve skupim na hrpu i da čeka spremno.
 
Vjerujem da vas većina nije kao ja, da ste ažurne trudnice i da imate svoje 'popise'. Ne znam zašto, ali sve trudnice koje znam imaju svoje 'popise za bolnicu', kao da to mora biti na papiru, kao da ne znamo što nam treba bez papira, ali to je valjda ono – da smo sigurne, da možemo staviti kvačice i zadovoljno se nasmiješiti kada sve imamo. Uglavnom, za one koje to tek čeka ili su kao ja, evo 'ugrubo' što se našlo na mom popisu, čisto okvirno da znate što vam može zatrebati. Svakako se još raspitajte u bolnici u koju mislite ići ili pitajte nekoga tko je tamo rodio jer postoje varijacije od bolnice do bolnice oko 'pravila' i toga što vam treba. 
 
1. Higijena: stvari poput gela za tuširanje, četkice za zube, kaladonta, Labella, kreme za ruke, kreme za bradavice, jastučića za dojenje, češlja, šeširića za dojenje, dezodoransa... 
 
2. Ulošci – tu su razna mišljenja o raznim brandovima uložaka. Nekima odgovaraju jedni, nekima drugi, ja neću nikoga reklamirati ali u svakom slučaju trebaju vam čim veći ulošci. Postoje baš ulošci za nakon poroda a kasnije su dobri i oni 'noćni' koji su inače veći od klasičnih. Raspitajte se, kako god, trebat će vam ih podosta!
 
3. Jednokratne mrežaste gaćice  i obične gaćice. Mrežaste gaćice su doslovno to što im ime kaže. Gaćice napravljene od guste, elastične mreže, lijepo stisnu i kada se zamažu bacaju se u smeće. Ima ih za kupiti u svakoj ljekarni i pakiranja su po 5 komada u paketu. Prema savjetima koje sam dobila, 2 paketa bi trebala biti dovoljna. Nemojte zaboraviti obične pamučne gaćice!
Japanke  i /ili papuče – ovisno dali ste ljetna ili zimska trudnica. Japanke su u svakom slučaju potrebne za tuširanje bez obzira na godišnje doba a hoćete li nositi i klasične papuče procijenite sami.
 
4. Spavačica i/ili pamučni donji dio trenirke i majica za dojenje – neke žene preferiraju spavačice, neke pamučne hlače i majice, procijenite sami u čemu ćete se bolje osjećati. Za što god se odlučiti treba vam sigurno 2-3 komada za promijeniti. Kod spavaćica pazite da imaju gumbiće kako bi mogli dojiti, a ako se odlučite za majice također mislite na model koji će vam olakšati dojenje.
 
5. Ručnici – nakon poroda trebate se otuširati a s obzirom na to da ćete u bolnici biti nekoliko dana (i krvariti), jedan vam neće biti dovoljan!
 
6. Plastične čaše (jer neke bolnice poslužuju čaj, mlijeko i sl. ali nemaju čaše), wc papir (jer s obzirom na to da nakon poroda rodilje često idu na wc često ne bude papira jer se brzo troši), vlažne maramice, dezinfekcijske maramice (ako mislite da će vam trebati)
 
7. Punjač za mobitel (koji često u žurbi ostane kući)
 
8. Fascikl sa svim papirima s pretraga i pregleda tijekom trudnoće
 
9. Boca vode, sok, vitamini, krekeri i sl. (prema osobnim preferencijama jer ako rodite npr. navečer nakon što je već večera prošla, neće dobiti ništa do doručka)
 
10. Za bebu – to se svakako raspitajte kakva su pravila u bolnici u kojoj mislite roditi. Neke bolnice daju sve za bebu i ne treba vam ništa osim robice za odlazak kući. Druge bolnice traže da donesete sve za bebu - pelene, kremice, vlažne maramice, robicu itd.  Ono što se preporučuje svima je da robicu za bebin odlazak iz bolnice pripremite u 2 veličine za svaki slučaj te da ponesete jedne rukavice da se ne izgrebe i pamučnu kapicu. 
 
Eto, to bi bilo ono osnovno što možete uzeti kao vodilju te prema svojim potrebama nadodati što vam još treba, odnosno izbaciti nešto ako mislite da vam neće trebati. Nemojte se pretrpavati, posjete su svaki dan i lako vam vaši najbliži donesu ako vam nešto zatreba! Nadam se da će vam moj popis biti od koristi i želim vam ugodno pakiranje bez panike i nervoze! Samo krenite na vrijeme, jer pred kraj trudnoće nikada ne znate što donosi sutra. Doslovno. Sretno!

Pročitajte više