Ultrazvuk vrata maternice može na vrijeme uočiti rizik od prijevremenog poroda

Foto: 123RF

PRIJEVREMENI porod može imati ozbiljne posljedice za dijete, od niske porođajne težine do niza zdravstvenih tegoba kod novorođenčeta. Upravo zato su nova istraživanja pokušala otkriti kada je vrat maternice mekan i osjetljiv te time dolazi do rizika prijevremenog poroda.

Tim znanstvenika s North Carolina State University-a dokazao kako utvrditi ukočenost vrata maternice pomoću ultrazvučnih valova. U istraživanju je sudjelovalo 157 žena i utvrđeno je da one kod kojih je utvrđena brzina SWE vala ispod prosjeka između 24 i 35 tjedna trudnoće imaju povećan rizik od prijevremenog poroda.

Čvrstoga vrata maternice uglavnom se promatra ručno tijekom ginekološkog pregleda u trudnoći, no Marie Muller, ujedno i glavna autorica ovog istraživanja, otkrila je i ovaj ultrazvučni način, koji je ujedno mnogo pouzdaniji, za detektiranje ranih cervikalnih omekšanja.

Što kada se otkrije opasnost od prijevremenog poroda?

Rano otkrivanje rizika može biti od velike koristi. Osim mirovanja, liječnik može trudnici dati lijekove koje sprječavaju kontrakcije i tako bebi dati dovoljno vremena da se u potpunosti razvije prije poroda.

Svakako su potrebna i dodatna istraživanja, no ovom metodom mogla bi se olakšati trudnoća mnogim trudnicama i izbjeći mnogo prijevremenih poroda. Još uvijek se ova tehnika ne koristi u praksi jer je znatno skuplja od klasičnih ultrazvučnih pregleda, no nadamo se da će kroz nekoliko godina biti dostupna u svakog ginekološkoj ordinaciji.

U međuvremenu, ako ste u rizičnoj skupini za prijevremeni porod budite oprezni i u stalnom kontaktu sa svojim liječnikom. Na dio rizika možete i sami utjecati, pa izbjegavajte cigarete, dim, održavajte zdravu tjelesnu težinu, ako vas muči depresija, potražite stručnu pomoć. Ako imate neke kronične tegobe, na njih ne treba zaboraviti niti u trudnoći, već su potrebne još češće kontrole.

Pročitajte više