Uspavano ili lijeno dijete na prsima: Kako ga potaknuti na aktivnije sisanje?

Foto: Shutterstock

OBIČNO majke novorođenih beba nemaju vremena ni za što. Neke tvrde da se ne stignu ni istuširati, a kamoli pronaći vrijeme primjerice za čitanje dobre knjige. No, neke majke uz svoju djecu na prsima mogu upravo to. Pročitati policu knjiga.

Neki mališani su toliko uspavani i spori u sisanju da svaki podoj traje i po sat vremena. Između dva gutljaja promatraju oko sebe, zastanu sisati na svaki šum, promatraju odakle dolazi pa posišu sljedeći gutljaj, pa malo zadrijemaju, pa opet jedan gutljaj i tako do unedogled. Takva djeca bi jednostavno čitave dane mogla provoditi na majčinim prsima. Majci takvog djeteta nije lako znati je li se dijete najelo, ima li u prsima uopće mlijeka kad dijete tako lijeno sisa i konačno, teško joj je toliko vremena provoditi samo dojeći.

Kako se postaviti kad je dijete lijeno na prsima?

U osnovi nema zapreke da dugo dojite sve dok vama i djetetu to predstavlja zadovoljstvo. U suprotnom ćete morati polako, korak po korak, poticati dijete na veću aktivnost i skraćivati vrijeme dojenja. Majka može lagano razodjenuti ili otkriti dijete ne bi li mu omogućila da lakše miče rukicama i nogicama i da mu nije toliko toplo, što ga uspavljuje. Dojite li "pospano" dijete u ležećem položaju, sigurno će biti pasivno na prsima. Zato obavezno sjednite i dojite u sjedećem ili čak stojećem položaju. Tu vam može pomoći marama ili sling za nošenje djeteta. Prilikom podoja nježno masirajte djetetovo tijelo, razgovarajte s njim i tražite kontakt očima. Svakako se savjetuje izbjegavati štipanje, škakljanje i lupkanje djeteta kako bi se potaknulo sisanje jer bi ga to moglo s vremenom početi uznemiravati.

Razlika između djeteta koje je lijeno i koje je pospano

Treba praviti razliku između djeteta koje sporo siše i onog koje brzo zaspi na prsima ili predugo spava između obroka. Za sasvim maleno dijete (od jednog do tri mjeseca) nije dobro da ne doji učinkovito ili da ima prevelike razmake između obroka, iako to majci možda i odgovara jer se može odmoriti. No, stanke između obroka od pet ili šest sati kod novorođenčeta nisu dobre ni za dijete ni za majku. Dijete ne dobiva hranu, a majčine grudi dovoljnu stimulaciju.

Posljedica toga može biti nedovoljno dobivanje na težini, gubitak težine i poremećaj u razvoju kod djeteta te gubitak laktacije kod majke. Uspavano dijete treba buditi svaka dva do tri sata za obroke, stimulirati istim mjerama kao i lijeno dijete te se posavjetovati s pedijatrom, pogotovo u slučaju kad dijete nema šest do 10 mokrih pelena na dan, ima suviše opuštene mišiće i kožu i djeluje apatično.

Izvor: Roditelji.hr

Pročitajte više