Uspješne tehnike: Naučite dijete da kontrolira vlastite emocije!

Foto: Shutterstock

NORMALNO je da se mališani ljute kada nešto nije po njihovom, no važno je odgojiti dijete tako da se zna nositi s ljutnjom, odnosno kontrolirati svoje emocije, uključujući i frustracije. Iako se čini da je djeci život vrlo jednostavan jer je igra njih glavni posao, treba razumjeti da je i njima ponekad teško. Prezaposlenost roditelja na djeci može ostaviti dubok trag.

Kada djeca u bijesu bacaju stvari, plaču ili urlaju roditelji često pristaju na kompromis samo kako bi se dijete umirilo i time čine prvo pogrešku. Fokusirajući se da nepoželjno ponašanje prestane zanemaruje se činjenica da dijete napadajima bijesa zapravo zaziva vašu pomoć. Dobra vijest je da postoji mnogo načina kako naučiti dijete da razumije i upravlja svojim emocijama. Najbolji način za educiranje djeteta je kada je smireno jer će tako moći doživjeti lekcije koje mu prenosite.

Izradite ljestvicu ljutnje

Ljestvica ljutnje ponaša se kao termometar, kada je temperatura visoka, na ljestvici označava crvenom oznakom temperaturu, ako je hladno linija ostaje na dnu. Tako od drva, papira ili naljepnica možete izraditi termometar i oznake stupnja ljutnje koju dijete osjeća. Izradite tri oznake koje će označavati smirenost, uzrujanost i snažnu ljutnju. Neka dijete kada je ljuto označi na termometru jačinu svoje ljutnje i objasni vam zašto je ljuto ili uznemireno ili zbog čega je sretno i smireno. Ovo pomaže izgraditi svijest o vlastitim emocijama kod djece.

Napravite popis stvari koje izazivaju ljutnju

Djetetu je mnogo lakše suzbiti ljutnju kada ju može kvalitetno izraziti. Zato je dobro tražiti od djeteta kada je ljuto da napiše stvari koje su ga razljutile i pokuša ih nacrtati. Izražavanje ljutnje tako postaje igra koja će dijete zabaviti i opustiti. Nešto vam tišti? Pridružite se djetetu i izradite svoju ljutu listu. Potom ju zgužvajte i bacite u koš maštovito prikazujući djetetu kako se može osloboditi svega što ga tišti.

Naučite dijete da otpusti svoje emocije

Jeste li ikada osjetili glavobolju zbog nervoze ili bol u trbuhu zbog stresa? Slične stvari se događaju i kod djece. Moguće je da osjete posljedice trenutnih emocija putem fizičke boli, kao što je bol u trbuhu, bol u mišićima ili glavobolja. Učinite otpuštanje stresa zabavnim, izađite u prirodu i dobro se istrčite, nabavite djetetu stres lopticu ili jednostavno mu dozvolite da stari papir podere i gužva do mile volje. Ove vrlo jednostavne taktike pomažu djeci da se riješe stresa.

Učite dijete opuštanju

Vrlo često odrasli percipiraju djecu kao opuštenu, no to je nerijetko potpuno netočno. Pomisao da djeca ionako nemaju o čemu brinuti odaje pogrešnu sliku o vašem djetetu.  Važno je dijete naučiti kako se opustiti kada ono osjeti da mu je to potrebno. Vrlo je jednostavno. Naučite dijete umijeće opuštanja disanjem. Neka dijete polako duboko udiše zrak dok u sebi broji do 3. Potom ponovno broji do 3 dok zadržava dah i opet polako izdiše zrak iz pluća dok broji do 3. Neka ponavlja ovu tehniku dok ne osjeti olakšanje.

Pokažite razumijevanje

Kažnjavanje djeteta kada se ne ponaša prema vašim očekivanjima potpuno je pogrešna taktika odgoja. Dijete je spužva u koju vi morate usaditi sva znanja. Ako dijete niste naučili kako se nositi sa stresom i ljutnjom, ne očekujte da se ono ponaša zrelo i odgovorno i reagira poput odrasle osobe. Važno je pokazati razumijevanje, naučiti pažljivo slušati svoje dijete jer će tako shvatiti da suosjećate i da ga želite razumjeti, pa ćete tako graditi njegovo povjerenje. Podijelite s djetetom priče iz vašeg djetinjstva kada ste se i vi osjećali ljuto i nemoćno.

Pročitajte više