Vrhunska i jednostavna kozmetika iz vaše kuhinje

Foto: Shutterstock
 
VEĆ je poznata zdravstvena preporuka da ni na tijelu ne bi trebali koristiti proizvode izrađene od nejestivih sastojaka, osobito na nježnoj dječjoj koži. Problem s prirodnom kozmetikom obično je cijena, prekomplicirana kućna priprema i/ili neučinkovitost. No otkrili smo vrlo jednostavne recepte provjerene učinkovitosti. Baza im je hladno prešano kokosovo ulje koje je zadržalo sva ljekovita i nutritivna svojstva. Pokušajte i uvjerite se vlastitim eksperimentom. Djecu svakako uključite i u pripremu i u probno eksperimentiranje.
 
„Dezić“
 
Odaberite već upotrebljavanu manju posudicu s poklopcem koju prethodno dobro očistite i tako krenite s idejom čuvanja i vlastitog zdravlja no i našeg okoliša, prirode. Možete koristiti i silikonske kalupe raznih oblika što će djeci biti još interesantnije.
Odgrabite omekšali kokosov maslac u količini koja vam odgovara te ukapajte kvalitetno eterično ulje ruže geranije. Na oko 40 ml kokosova maslaca ide oko 25 kapi eteričnog ulja, a može i više.
 
Držite se okvirno omjera i prilagodite količini kokosovog maslaca. Eterično ulje ruže geranije pogodno je za sve tipove kože. U smjesu dodajte sodu bikarbonu, a prema zdravstvenim preporukama treba birati čistu, odnosno bez dodataka (na nekim pakiranjima primjerice stoji oznaka „bez aluminija“). Sode dodajte po želji, odnosno do omjera 1:1. Sve pomiješajte, stavite u posudicu ili silikonski kalup i držite u frižideru. Kokosov maslac će se na hladnom stvrdnuti, a u dodiru s kožom, na temperaturi tijela otopiti.
 
Ovaj prirodni i sasvim jednostavan „dezić“ neće spriječiti znojenje, njegovat će kožu i zaštitit će vas od neugodnih mirisa. Na odjeći neće ostaviti mrlje. Bez straha s ovim dezićem možete njegovati i dječje pazuhe.
 
Pasta za zube
 
Za izradu paste za zube također su vam potrebni kokosov maslac, soda bikarbona i eterično ulje. Probajte s kvalitetnim eteričnim uljem eukaliptusa. U smjesu po želji možete dodati i zeleni prah stevije (usitnjeni posušeni listići stevije). 
 
U odabranu manju posudu s poklopcem odgrabite omekšali kokosov maslac i umiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Dodajte malo sode bikarbone, sve promiješajte i upotrebljavajte kao i kupovnu pastu za zube. Pastu možete odgrabiti primjerice plastičnom žličicom za bebe. S ovom pastom ne morate biti na oprezu hoće li je dijete usputno pojesti. 
 
Za fluor ne morate brinuti jer se danas više ne smatra potrebnim, dapače, sve češće se naglašava njegova štetnost. U trgovinama usporedite cijene pasta za zube s onima s oznakom „bez fluora“. S ovim receptom ne morate brinuti niti o cijeni niti o zdravlju svih članova obitelji.
 
Ulje za tijelo
 
Također možete koristiti kokosovo ulje. Stavite ga u već rabljenu posudicu, najbolje s malim otvorom i poklopcem i držite u kupaoni pored tuša. Na toplom, kokosovo će ulje ostati tekuće. Također mu možete dodati eterično ulje ruže geranije. Omjer u ovom slučaju može biti 40 kapi na 400 ml. Prije upotrebe promiješajte tekućinu.
 
Nakon tuširanja na mokru kožu  nanesite ulje i nježnim pokretima izmasirajte cijelo tijelo. Prema ayurvedskim preporukama kosti lagano masirajte kružnim pokretima, a ostale dijelove laganim pokretima „gore – dolje“. Kratko isperite višak i osušite kožu tapkanjem. Neka vam to bude svakodnevna rutina prilikom tuširanja. 

Pročitajte više