Zdrava prehrana za djecu u dobi od 7 do 10 mjeseci

Foto: Shutterstock
 
PREHRANA igra važnu ulogu u djetetovom razvoju. Rane faza djetetova razvoja ključne su za djetetov rast i zdravlje. Djeca su osjetljiva na bolesti i infekcije koje s mogu prevenirati pravilnom prehranom. Upravo zbog toga roditelji djeci već u ranoj dobi trebaju nuditi uravnoteženu prehranu za zdravlje i pravilan razvoj. Ne preporučuje se započeti s prehranom prije djetetovih 6 mjeseci i tada se daju jednostavne namirnice, a kako dijete raste i prehrana postaje raznolikija. Evo nekoliko zdravih i važnih namirnica koje bi trebali uvesti u prehranu svoga djeteta.
 
Žitarice
 
Djetetu dajite žitarice postepeno. Prvo krenite s rižinim pahuljicama za koje je najmanja mogućnost reakcije, zatim postupno prijeđite na zob i ječam. U dobi od osam do deset mjeseci možete nuditi djetetu kruh i muffine. Možete davati graham krekere bez meda ili integralne krekere bez soli.
 
Voće
 
Sa 6 mjeseci započnite s voćem koje će biti kuhano i dajite uvijek samo jednu vrstu kako bi spriječili alergijsku reakciju. Sa osam mjeseci, možete započeti raditi vlastite voćne kombinacije i uvoditi sirovo, zrelo voće u prehranu. Marelice, avokado, breskve, nektarine, šljive i mango voće su koje dijete smije jesti u ovoj fazi. S navršenih deset mjeseci u prehranu dodajte papaju, dinju, višnje, brusnice, borovnice, datulje, smokve i kiwi. 
 
Povrće
 
Isto kao i s voćem, dohranu povrćem započnite postepeno kako bi izbjegli alergijske reakcije. Tek kada ste utvrdili koje namirnice vaše dijete dobro podnosi, započnite s kombiniranjem okusa. Sa osam mjeseci počnite davati povrće narezano na male kockice, kao i povrće koje je blago kuhano i može se jesti prstima. Kako bi začinili okus, na povrće dodajte malo ribanog sira. Djetetu možete davati šparoge, brokulu, cvjetaču, patlidžan, bijeli krumpir, luk, papriku, poriluk, gljive i peršinom. Mrkva, grašak i tikvice također su izvrstan izbor. 
 
Proteini
 
Konzultirajte se s pedijatrom prije nego što djetetu počnete davati meso. Hrana bogata proteinom je piletina, puretina, žumanjak, tofu, nemasna govedina, svinjetina, šunka i mahunarke. Ako dajete djetetu šunku neka bude bez soli i s prirodnim konzervansima. 
 
Mliječni proizvodi
 
Sa navršenih osam mjeseci djetetu možete ponuditi obični jogurt i blagi sir. Prije davanja mliječnih proizvoda tražite odobrenje pedijatra. Izmiješajte jogurt sa pireom od omiljenog voća kako bi uveli nove okuse i teksture. 

Pročitajte više