Zdrave, fine i jeftine: Pet supernamirnica za početak dohrane

Foto: Shutterstock

POSTOJI mnogo zdrave hrane za bebe, ali neka svojim odličnim nutritivnim svojstvima odskače od drugih. Osim što su zdrave, ove su namirnice ekonomične, lako se pripremaju, fine su i djeca ih obožavaju. Uz klasične kašice od jabuke, kruške ili mesa, u prehranu im pokušajte uvesti i ovu superhranu:

Borovnice



Tamnoplave borovnice sadrže flavonoide koji se nazivaju antocijaninima i koji su dobri za bebine oči, mozak, pa čak i urinarni trakt. Djetetu ih možete ponudi izmiksane u kašicu razrijeđenu s malo vode.

Jogurt



Jogurt je bogat izvor kalcija i vitamina D koji doprinose kvaliteti kostiju i zubi. Prikladniji je za dohranu od kravljega mlijeka. Možete ga uvesti vašim mališanima u prehranu od šestog mjeseca života. Djeci ga možete ponuditi samoga ili u kombinaciji s nekim voćem.

Butternut tikva



Ova zimska tikva izvrstan je izvor vitamina A i C. Slatka je i fine, kremaste teksture. Od pečene unutranjosti možete vašem djetetu napraviti kašicu uz malo majčinog ili adaptiranog mlijeka.

Leća



Leća je vrlo bogata bjelančevinama i vlaknima te tako odličan izvor nutrijenata potrebnih bebama. Također su jedna od najjeftinijih namirnica. Možete je skuhati s povrćem za juhu, začiniti s malo maslinova ulja, izmiksati i ponuditi vašoj bebi.

Tamnozeleno lisnato povrće



Ovo je povrće puno željeza i folata važnih za razvoj djece. Špinat je iz te skupine možda najpoznatiji, ali ne zaboravite ni na blitvu, kelj i listove cikle. Možete ih omekšati na pari i smiksati u pire te servirati uz meso, rižu i druge namirnice koje vaša beba voli.

Pročitajte više