Agencije šalju ponude, roditelji šokirani cijenama: "Jednodnevni izlet košta 60 eura"

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

NAKON što su nam se roditelji četvrtaša iz Osnovne škole Kupljenovo požalili da za četiri dana škole u prirodi na srednjem Jadranu moraju izdvojiti 540 eura, primili smo i ponude za školske izlete iz drugih hrvatskih osnovnih škola.

Jedna mama kaže da za dva dana škole prirodi u Lici mora platiti 400 eura, dok roditelji iz Rijeke, čija djeca putuju u Istru, za jednodnevni izlet djece stare 11 i 12 godina plaćaju 60 eura. 

“Polazak je u 8, a povratak oko 18:30, što znači da plaćamo 60 eura za 10-11 sati izleta, odnosno osam sati programa. Uključen je jedan obrok koji košta 15 eura po djetetu”, rekli su za Index.

“Za 50 eura dijete danas može iz Rijeke u Austriju na jednodnevni izlet s uključenim ulaznicama za dvorac Hochosterwitz Oštrovica i Alpski ZOO vrt u Roseggu te posjet Klagenfurtu”, navode nam detalje ponude jedne agencije koju su našli kada su istraživali što njihova djeca dobivaju školskim izletom, a što mogu dobiti za manje novca.

> Imate li slične priče i ponude agencija za školske izlete, šaljite nam na mail vaseprice@index.hr

Učenici 4. razreda jedne osnovne škole iz Opatije putuju u Karlovac, gdje će boraviti tri dana. Njihove roditelje to će koštati 275 eura.

Raspolažemo i ponudom za dvodnevni izlet šestaša jedne zagrebačke osnovne škole u Slavoniju. Roditelji će morati platiti 230 eura za prijevoz i program koji uključuje jedno noćenje na seoskom gospodarstvu.

“Stigla je samo jedna ponuda sa strašno visokom cijenom. Natječaj je bio objavljen na stranicama škole i nitko se nije javio osim te agencije. Djeca ne zaslužuju da se na njima ostvaruju ogromne marže putničkih agencija u obliku školskih izleta”, napisao nam je otac učenika šestog razreda.

Agencije nude plaćanje u ratama čak i za jednodnevne izlete

Podsjetimo, o cijenama školskih izleta smo razgovarali s Anamarijom Lovrentjev, direktoricom turističke agencije specijalizirane za školski turizam OBORD. Ona nam je rekla da su cijene svih putovanja poskupjele prestankom pandemije.

"Postotak poskupljenja teško je izreći generalno jer svako se putovanje izračunava zasebno, ali svakako su poskupljenja veća od 20%. Ponegdje, iako rijetko, i do 50%", izjavila je u razgovoru za Index.

Također, kaže da se danas roditeljima nudi i mogućnost plaćanja u ratama čak i jednodnevnih izleta.

“Svjesni smo da radimo programe za populaciju koja je preslika ekonomske situacije u Hrvatskoj. U svakom razrednom odjelu ima roditelja kojima je bilo koji iznos prihvatljiv, preko onih koji mogu platiti školski izlet, do onih koji se bore za egzistenciju”, dodala je.

Inače, među starijim razredima osnovnih škola od 2022. porastao je interes za jednodnevnu terensku nastavu u druge zemlje. U takvim slučajevima radi se o iznosima od 50-ak eura pa do 100-tinjak, ovisi o destinaciji, ali i o agenciji, jer razlike među agencijama znaju biti i preko 20 eura.

Pročitajte više