Ako dijete ima neki od ovih pet simptoma, trebalo bi preskočiti vrtić ili školu

PONEKAD je teško odrediti znači li "mama, bolestan/sna sam" da biste trebali zadržati dijete kod kuće, osobito za zaposlene roditelje.

Ne brinite, niste jedini koji vode ovaj razgovor sa sobom.

Koliko je dijete bolesno i je li previše bolesno, pitanja su koja muče mnoge roditelje dok odlaze na posao. Šmrcanje ili kašljanje nije velika stvar, ali prema stručnjacima, postoji nekoliko simptoma koji bi roditeljima trebali poslužiti kao alarm za uzbunu.

Ako vaše dijete ima jedan od ovih simptoma, ono danas ne bi trebalo ići iz kuće, prenosi portal Motherly.

1. Povišena temperatura

Jedan od najjasnijih znakova da se vaše dijete treba zadržati kod kuće je povišena tjelesna temperatura.

"Ne samo da je groznica znak zaraze, to bi moglo značiti i da bi vaše dijete moglo prenijeti klice na drugo dijete. Jednostavno ne možete znati hoće li se stvari popraviti ili pogoršati, a iako im lijekovi mogu spustiti temperaturu, to ih neće spriječiti da šire zarazu", objašnjava pedijatrica dr. Claire McCarthy koja predaje na Medicinskom fakultetu na Harvardu.

Stručnjaci i većina škola slažu se da dijete treba biti bez povišene temperature (bez lijekova) 24 sata prije nego što je spremno za povratak u kolektiv.

2. Povraćanje i proljev

Ne samo da stvara nered već su povraćanje i proljev među najneugodnijim simptomima bolesti, posebno za vaše dijete ako mora s tim simptomima u društvo. Dijete će najvjerojatnije biti poslano kući čim se ti simptomi manifestiraju.

Ovi simptomi zahtijevaju odlazak liječniku kako bi utvrdio radi li se možda o virusu, posebno norovirusu koji je vrlo zarazan.

3. Neprekidno kašljanje

Nekoliko kašljeva tu i tamo nije zabrinjavajuće, ali dugotrajan kašalj je stvar na koju treba paziti. 

Postoji razlika između blagog kašlja i upornog kašlja. Uporni kašalj je obično znak ozbiljnije bolesti, pogotovo ako je uparen s grloboljom, nepravilnim disanjem ili bolovima u prsima, a ti kombinirani simptomi znak su za odlazak kod pedijatra.

4. Bolovi u tijelu ili mjehurići na ustima

Razinu boli teško je procijeniti jer ne možete osjetiti kako se osjeća vaše dijete. Jedno je imati blagu glavobolju ili slabe bolove u tijelu, ali bilo što jače sprječava dijete da se koncentrira ili osjeća dobro u vrtiću ili školi. Ali to nisu jedine vrste boli na koju treba paziti.

"Mjehurići na ustima uz slinjenje koje dijete teško kontrolira" ili "mjehurići na koži iz kojih curi tekućina“ vrlo su dobri razlozi da dijete hitno odvedete liječniku.

5. Konstantni plač

Plač može biti jedan od simptoma koje je najteže odgonetnuti, posebno kod mlađe djece. Plaču li zato što žele ostati kod kuće ili jer se osjećaju loše?

Ponekad je razlog i jedno i drugo, ali ako vaše dijete plače do te mjere da bi ga to spriječilo da sudjeluje u aktivnostima vrtića ili škole, možda biste ga htjeli zadržati kod kuće i otkriti zašto.

Ako dijete plače i ne može se umiriti ni zabavnim aktivnostima, ostaviti ga kod kuće (i nazvati liječnika) je najbolja odluka.

Pročitajte više