Ako je vaše dijete krenulo u školu, ovo su stvari na koje ga morate upozoriti

Foto: 123RF

POČETAK nove školske godine je za nama, ali neki još uvijek nisu pričali s djetetom o školi. Većina roditelja djetetu govori da će u školi nešto naučiti, steći nove prijatelje i nova iskustva. No što ako to ne bude slučaj i vaše dijete se odmah na početku osjeća neuspješno?

Važno je upozoriti djecu što se u školi događa i objasniti im da ste im dostupni za svako pitanje. Imajte otvorenu komunikaciju sa svojom djecom.

Osim dogovora o prijevozu, užini, džeparcu i bilježnicama, bitno je s djetetom porazgovarati o tome da se od njih očekuje da sudjeluju u nastavi.

Važno je naučiti ih da je škola vrijeme kada počinju donositi neke samostalne odluke.

Objasnite djetetu da mora isplanirati odlazak na toalet ili užinu izvan sata.

Dijete je naviknuto na pažnju, približite mu funkcioniranje škole i upoznajte ga s činjenicom da, za razliku od doma, učiteljica ponekad neće imati vremena da čuje ideje i želje svakoga od njih. Neka ih to ne obeshrabri.

Moraju naučiti da su domaće zadaće i lektire dio njihovog "posla". Za savjet uvijek imajte vremena, ali školske obveze su isključivo između djeteta i učitelja. Smisao škole je da dijete uči, a ne da odrasli idu ponovo u školu.

Pokažite djetetu da može računati na vas i da, po povratku iz škole, može s vama podijeliti svoja iskustva. Bitno je da dijete ima podršku kod kuće, to je temelj za otvaranje svih tema koje brinu dijete.

Pročitajte više