Ako tražite ime za dječaka, sedmo po popularnosti u svijetu klasično je i moderno

Foto: Shutterstock

IME Mateo odiše znatiželjom i gracioznošću, kao i spojem tradicije i modernog. Radi se o jednom od najpopularnijih muških imena na svijetu, a Babycenter ga je uvrstio na visoko sedmo mjesto, prema podacima za 2022. godinu.

Zbog svih ovih razloga vjerojatno se pitate o podrijetlu i značenju tog imena. Znate li nekoga s ovim imenom ili možda razmatrate opciju da to bude ime vašeg djeteta?

Koje je podrijetlo i značenje imena Mateo?

Mateo je sjajno ime koje je u samim počecima bilo isključivo muško, ali se s vremenom rodila ženska inačica - Matea, kako piše stranica You Are Mom. Naime, neki stručnjaci tvrde da se radi o heleniziranoj varijanti imena Marias, ali najraširenija opcija je da je porijeklo hebrejsko.

Dolazi od riječi "mattih yah", odnosno od korijena "matt", što znači dar, i riječi "yah", koja se odnosi na hebrejskog Boga (Jahvu). Stoga označava "Božji veliki dar" ili "dar samog Boga". Dakle, to je ime izvorno vezano za vjernike. Zapravo, Mateo je španjolska verzija imena za jednog od apostola koje je izabrao Isus, a koji se pojavljuje u Novom zavjetu Biblije.

Štoviše, kao što je spomenuto u članku koji je objavilo Sveučilište u Navarri, Mateo je prvi autor četiri evanđelja i njegovo ime još uvijek ima istu snagu kao i tada.

Datum na koji katolici slave sv. Mateja je 21. rujna. Sveti Matej bio je carinik. Zaštitnik je poreznika i carinika.

Pročitajte više