Ako želite da vam djeca počnu više čitati, trebate početi primjenjivati ove metode

Foto: Shutterstock

RODITELJI koji žele da im djeca aktivno počnu čitati knjige bi u odgoj trebali uključiti neke od ovih korisnih metoda. Najbolje što za djecu možete učiniti jest pokazati im ljepotu čitanja vlastitim primjerom te im pokazati da čitanje knjiga može biti vrlo zabavno i poučno.

Potaknite čitanje

Prvi je korak poticanje djece da čitaju knjige. Roditelji koji i sami vole knjige često potiču isto kod svoje djece već od najranije dobi. Oni koji žele da njihova djeca počnu čitati, trebaju im osigurati pristup raznim knjigama i materijalima za čitanje kod kuće.

Budite im primjer

Djeca promatraju sve što njihovi roditelji rade i u mnogim slučajevima oponašaju roditelje. Kada roditelji djeci pokazuju da vole čitati iz užitka, uče djecu cijeniti knjige i pomažu razviti doživotnu ljubav prema čitanju knjiga, prenosi The Times of India.

Zajedno čitajte knjige

Zajedničko obiteljsko čitanje potiče zbližavanje i stvara pozitivne asocijacije na knjige i čitanje kao aktivnost. Roditelji koji redovito čitaju svojoj djeci, promiču vještine pismenosti, razumijevanja i ljubavi prema pripovijedanju.

Vodite djecu u knjižnice i knjižare

Još jedan od načina kako djecu možete uvesti u svijet knjiga jest odlaskom u knjižnicu ili knjižare. Odlaskom na takva mjesta roditelji djecu izlažu svijetu književnosti, potičući znatiželju i uzbuđenje oko knjiga, posebno u situacijama kada djeca mogu sama odabrati knjigu koja im se sviđa i koju žele pročitati.

Razgovarajte s djecom o knjigama

Sudjelovanje u raspravama o knjigama i pričama potiče kritičko razmišljanje i vještine razumijevanja, prenosi The Times of India. Roditelji koji postavljaju pitanja i pokazuju interes za čitalačka iskustva svoje djece, potiču ih na razmišljanje o onome što su pročitali te ih uče kako argumentirano raspravljati o različitim temama.

Stvorite okruženje u kojem se mogu opustiti i čitati

Roditelji koji kod kuće stvaraju okruženje pogodno za čitanje, poput postavljanja ugodnih kutaka za čitanje ili utvrđivanja redovitih termina za čitanje, čine čitanje prirodnim i ugodnim dijelom dnevne rutine svoje djece.

Podržite njihovu znatiželju

Znatiželju kod djece treba podupirati u gotovo svemu, a ništa drugačije nije ni s čitanjem. Roditelji koji podupiru radoznalost svoje djece, potičući istraživanje različitih žanrova i tema, pomažu u njegovanju navike raznolikog čitanja i cjeloživotne ljubavi prema učenju.

Pročitajte više