Autorica knjiga o danskom odgoju: Roditelji, preuzmite veću kontrolu nad djecom

U Hrvatsku je stigla Iben Sandhal, autorica knjiga Danski odgoj djece, Igra na danski način, Kako biti opušten roditelj i Danski odgoj tinejdžera. Svi naslovi zainteresirali su hrvatsku publiku, a autorica digitalnog sadržaja Andrea Beljak, koja stoji iza bloga Rea Mommy Stuff, dobila je priliku porazgovarati sa Sandhal o danskim tajnama odgoja.

Spisateljica i majka dvije kćeri u dvadesetim godinama kaže da se današnji roditelji suočavaju s izazovima u postavljanju granica svojoj djeci zbog straha da će ih se percipirati kao autoritarne ili da će narušiti njihov odnos.

"Ovo oklijevanje može dovesti do nedostatka jasnih smjernica, što utječe na sposobnost djece da razviju samodisciplinu, odgovornost i zdrave odnose. Bez granica, djeca se mogu boriti s impulzivnošću, arogancijom i nesigurnošću", otkrila je Sandhal Andrei Beljak.

Roditeljima savjetuje da preuzmu veću kontrolu i odgovornost te da se klone pitanja kao što su: "Što ti misliš o...?" ili "Što želiš jesti?"

"Ova dobronamjerna pitanja nenamjerno su prebacila odgovornost na malo dijete koje nije moglo shvatiti implikacije. Za roditelje je ključno da shvate kako postavljanje jasnih granica nije sinonim za autoritarnost. Umjesto toga, djeci pruža sigurnost i stabilnost", pojasnila je.

"Ključno je modelirati ponašanje koje želite vidjeti kod svog tinejdžera"

Temelj odnosa roditelj-dijete za Sandhal su poštovanje i povjerenje.

"Ako taj temelj nije uspostavljen, preporučujem roditeljima da osobito tijekom sukoba imaju na umu kako se mozak njihovog tinejdžera još uvijek razvija. U takvim situacijama ključno je modelirati ponašanje koje želite vidjeti kod svog tinejdžera", dodala je.

Podijelila je nekoliko savjeta za postavljanje granica i uspostavljanje međusobnog poštovanja u odnosu roditelj-tinejdžer.

"Potaknite otvorenu i autentičnu komunikaciju, vježbajte empatiju aktivnim slušanjem perspektive vašeg tinejdžera i razumijevanjem njihovih emocija. Uključite svog tinejdžera u proces postavljanja granica i očekivanja, njegujte osjećaj zajedništva i udobnosti (hygge) unutar obitelji. Prihvatite i slavite jedinstvenost i individualnost svog tinejdžera, suzdržite se od postavljanja ultimatuma ili zahtjeva. Vježbajte preoblikovanje izazova kao prilike za rast i učenje, omogućite svom tinejdžeru slobodu primjerenu dobi. Njegujte povjerenje i upotrijebite pozitivno potkrepljenje kako biste priznali i proslavili postignuća i napore vašeg tinejdžera", zaključila je.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Pročitajte više