Baka rodila peto dijete: Mislila sam da ne mogu zatrudnjeti u menopauzi

Foto: 123RF

KADA su Michele Hall s Floride rekli da je službeno ušla u menopauzu, pretpostavila je da više ne može zatrudnjeti. Vijest ju nije šokirala - imala je 50 godina, rodila je četvero djece i imala je unučad.

No vijest koja je stigla samo nekoliko mjeseci kasnije - da je trudna i da će dobiti sinčića - bila je sasvim druga priča.

Prema pisanju Naples Daily Newsa, Michele kaže da je bila šokirana vijestima i pitala se kako je mogla propustiti simptome. Naime, nije osjećala nijedan od uobičajenih znakova trudnoće, poput jutarnje mučnine ili debljanja. Povremeno je znala osjećati neobične bolove, ali ih je ona pripisivala ili menopauzi ili lupusu, s kojim se bori posljednjih 10 godina.

Kada joj je liječnik rekao da je u 26. tjednu trudnoće, ona i suprug Jerry su imali manje od dva mjeseca da se pripreme za rođenje sina. Michele je za NDN rekla da su ju, nakon što je početni šok prošao, obuzeli strah i tjeskoba zbog razmišljanja o budućnosti. Zbog svoje dobi i lupusa, automatski je kategorizirana kao visoko rizična, "gerijatrijska" trudnoća, te joj je zakazan carski rez.

U sljedećim tjednima Michele se izuzetno dobro brinula o sebi, odlazila na preglede kod liječnika kako bi pratila napredak i počela je osjećati uzbuđenje zbog dolaska novog člana obitelji. Kada se vijest proširila među njezinom djecom i prijateljima, sreća je postala još veća.

"Beba signalizira novi početak", smatra Michele koja ima troje odrasle djece iz prethodne veze i 14-godišnju kćer s Jerryjem.

Ipak, prvi dani nakon dječakovog rođenja bili su vrlo stresni za sve. Zadržan je u bolnici zbog premale kilaže te je bio na promatranju zbog problema s dišnim sustavom. No nakon 12 dana njihov se dječačić izvukao i Hallovi su napokon mogli odahnuti i odvesti ga kući, piše Mom.com.

Iako je posljednjih godina zabilježen veći broj žena koje rađaju u četrdesetima i pedesetima, većina tih trudnoća je ostvarena potpomognutom oplodnjom. Zbog toga je Micheleina prirodna trudnoća još neobičnija pojava.

Iako je prirodno začeće tijekom menopauze rijetko, ono se ipak događa. O menopauzi često razmišljamo kao o točki u kojoj službeno gubite mjesečnicu i više ne možete zatrudnjeti, ali istina je da je to dug proces tranzicije. Tijelo ne gubi u potpunosti sposobnost ovulacije odjednom; prvo dolazi perimenopauza, dok se tijelo priprema za promjene. Čak i nakon što uđemo u menopauzu, tijelo i dalje može ovulirati, prenosi Medial News Today.
 

Pročitajte više