Barbie je trudna i Barbie doji - edukacija ili pretjerivanje?

Foto: Instagram  

VEĆ dulje vrijeme svjedočimo preobrazbama stare, nerealno vitke Barbie s velikim očima i savršenim licem pa se tako na tržištu mogu naći Barbike različitih boja kože i realnijeg izgleda, no ova nova Barbie ima nešto drugačiju ulogu. Njena je uloga edukativna, a riječ o Barbie koja doji i koja je trudna. Radi ih jedna mama iz Brisbanea, Australija, a na tržištu se mogu naći po cijeni od 50-ak dolara. 

"Željela sam popuniti rupu u znanju djece širom svijeta i predočiti im kroz lutke i igru realnost kroz koju prolaze žene i majke. Željela sam ih prikazati u stvarnim situacijama jer znamo da se curice jako često Barbikama igraju baš tako da glume da su mame, da imaju djecu. Jedino što je u cijeloj njihovoj priči nedostajalo jest ono što djeca zapravo često vide, ali se ne igraju - niti da je lutkica trudna niti da doji dijete. I zato sam, nakon dugog promišljanja i nakon niza dogovora u svojoj grupi koja okuplja majke Brisbanea dogovorila da startam s izradom Barbika mama, nazvanih Mamas Worldwide Barbie.

Kreatorica Barbie mama je Betty Strachan koja oslikava Barbike i daje im realan izgled zbog čega su njene lutkice postale hit ne samo u Australiji. "Jedan dan sam crtala Barbiki lice i primijetili njene "besposlene" ruke pa sam, radi probe, prislonila malenu bebicu (i njih također oslikava), i tako se stvorila ideja da od Barbike napravim - mamu. Mamu koja doji, koja se mazi se bebom, koja ide svugdje s bebom u marami, u krilu..." 

 

  

 

  

  

 

 

  

"A kako sam i sama majka, dvojce sinove mlađih od pet godina, pomislila sam da bi bilo jako lijepo i dečke poučiti malo o tom stvarnom procesu majčinstva kako bi već od malih nogu i trudnoću, a posebno dojenje smatrali najnormalnijom pojavom. Shvatila sam da je to također jedan od načina da konačno skinemo tu stigmu s dojenja jer današnje društvo još uvijek tu temu dosta tabuizira pa ćemo možda od ovakve edukacije kroz igru i učenje već od malih nogu pomoći da društvo, barem naredne generacije, razmišljaju drugačije.", izjavila je za australske medije koji su s velikom pozornosti objavili njenu priču i tako dodatno promovirali Mamas Worldwide Barbie.

I na koncu ostaje samo jedno pitanje onima koji o dojenju ne žele ni pričati, posebno zato što se "o tome stalno priča", iako sva istraživanja javnog mijenja pokazuju da je dojenje, ma što god vi mislili, i dalje još jedan prilično velik tabu. I zato netko ovaj potez mame Betty može smatrati pretjerivanjem, no realno - svi znamo da Barbie ima sve što joj je potrebno da bude žena, prijateljica, partnerica, poslovna žena, žena u šopingu, u autu, s kućom, s bazenom, sa sestrom, s djetetom..., ali do sad je zaista falio potez koji će je učiniti stvarnom majkom. I zato pozdravljamo ovaj potez, posebno zato što je riječ o igračkama za djecu pa neka oni stvarno od ranih nogu imaju na raspolaganju i ovakve igračke - jer puno je djece u svojoj vlastitoj obitelj svakodnevno promatralo kako mami raste trbuh, kako stiže bebe i kako se ta beba, njihovi mlađi braće i seke, hrane na ovaj prirodan način. 

I zato to velikoj većini djece nije tabu. 

Pročitajte više