Bebe mogu pratiti društvene odnose ljudi

 Foto: 123RF

BEBE stare samo devet mjeseci mogu znati jesu li određene osobe prijateljski ili neprijateljski raspoložene, otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu Association for Psychological Science.

Novo istraživanje Sveučilišta Chicago obuhvatilo je 64 bebe stare samo devet mjeseci koje su promatrale snimke dvije odrasle osobe. Na snimcima su one probavale hranu i imale određene reakcije. Nekada su imali iste reakcije, a ponekad bi drugačije reagirale na ukus hrane. Kada bi reakcija na hranu bila pozitivna, osobe bi se osmjehnule, nasmiješile jedna drugoj i pozdravile prijateljskim glasom, a kada je bila negativna oni bi okrenuli glavu jedno od drugog i prekrižili ruke. 
 
Bebe su tijekom istraživanja sve vrijeme bile fokusirane na ekran i istraživači su sve vrijeme pratili njihove reakcije. 
 
''Kada bi bebe vidjele nešto neočekivano, dulje bi promatrale taj događaj. Njima je to nešto što je neobično i tome moraju dati smisao'', objasnila je autorica studije i profesorica psihologije Amanda L. Woodward. 
 
Na licima beba moglo se vidjeti iznenađenje kada bi se odrasli negativno ponašali jedni prema drugima, a također su bile iznenađene kada bi osobe koje se nisu slagale imale prijateljski odnos jer to nisu očekivale. 
 
Rezultati ove studije pokazali su da bebe mogu prepoznati kada su dvije osobe prijateljski, a kada neprijateljski raspoložene. Također su pokazali da bebe znaju predvidjeti da će se dvije osobe neprijateljski ponašati ako su pokazale različite stavove prema hrani, kao i da će biti prijatelji ako vole istu hranu. 
 
Sve ovo dokazalo je da bebe itekako dobro razumiju što se dešava oko njih. 
 
''Ovo su neki od prvih dokaza da bebe mogu pratiti društvene odnose ljudi. Roditeljima će ova informacija sigurno biti korisna jer će biti svjesni da njihova beba razumije njih i njihove interakcije'', navodi Woodward.

Pročitajte više