Bebe se doista smiju, to nije samo refleks, kažu stručnjaci

Foto: 123RF

NE postoji ljepši osjećaj nego vidjeti da vam se dijete osmjehuje. No u narodu postoji vjerovanje da se bebe ne mogu smijati.

“Premale su da bi znale što to uopće znači”, kažu ljudi koji smatraju da je riječ o refleksu.

Ipak, Emese Nagy koja istražuje psihologiju beba na Sveučilištu Dundee, provela je nekoliko ispitivanja i otkrila da postoje brojni dokazi prema kojima se bebe doista smiju.

“Postoje znakovi da je osmijeh bebe zapravo iskazivanje pozitivnih emocija na neki sadržaj. Za sve nas koji se bavimo istraživanjima beba, to definitivno nije samo refleks”, izjavila je za portal Conversation.

Dr. Nagy je pojasnila da mnogi vjeruju da osmijeh bebe ništa ne znači jer bebe ne mogu razmišljati. To mišljenje dijele i neki znanstvenici i potkrjepljuju ga pojašnjenjem da osmjesi beba nisu “pravi” jer ne uključuju mišiće oko očiju, već samo oko usta.

Međutim, dokazi dr. Nagy pokazuju da je osmijeh novorođenčeta jednak kao i onaj odraslog čovjeka.

“Bebe često počinju pomicati obraze i obrve prije nego što se osmjehnu, a to znači da su usredotočene na lice ili predmet pred sobom. Prema tome, potpuno je moguće da se doista smiju s razlogom”, kaže.

Drugi dokaz koji ide u prilog njenom mišljenju je da bebe mogu osjetiti bol jednako snažno kao i odrasle osobe, a mogu i same upravljati svojim emocijama i potrebama.

Većina beba prvi će se put nasmijati tek nakon nekoliko tjedana, ali kod nekih je to zabilježeno unutar prvih 36 sati života.

“Prvi osmjesi su zapravo reakcije na milovanje obraza ili trbuha, a mogu ih potaknuti i slatki mirisi i okusi”, pojašnjava dr. Nagy. 

Osmijeh je često i odgovor na ljubav odrasle osobu i nježnost koju osjećaju.

“Manje je vjerojatno da će se dijete smiješiti ako je prethodno plakalo. No djeca imaju izvanrednu sposobnost upravljanja ponašanjem svojih roditelja. Često gledaju izravno u oči, trepću i osmjehuju se, a onda će se vjerojatno i roditelj nasmijati što smatraju nagradom”, dodaje dr. Nagy.

Također, djeca se više smiju kada su budna i u interakciji s nekim nego kada spavaju, što znači da osmijeh ima svrhu i nije slučajan.

Bez obzira na razloge zbog kojih se beba smiješi, to u roditeljima budi radost.

Pročitajte više